Áder kínai vendége megköszönte Magyarország határozott támogatását és „igazságos szavait”

elnöki ügy
2021 március 26., 10:39

Szerdán Áder János is fogadta Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi minisztert, ám akkor ennél több nem igazán derült ki a találkozóról. Az állami Új Kína hírügynökség tegnap azonban beszámolt arról, hogy miről beszélgetett a köztársasági elnök és a kínai miniszter.

E szerint Áder kifejezte abbéli reményét, hogy Magyarország és Kína megerősíti a vírus elleni, gazdasági, kereskedelmi, turisztikai és hadügyekben való együttműködését, és elősegítik a két ország közötti átfogó stratégiai partnerség mélyreható fejlesztését.

„Magyarország és Kína kapcsolatai gyorsan fejlődtek és szorosabbá váltak az utóbbi években” - mondta Áder, hozzátéve, hogy Kína a koronavírus elleni küzdelemben elért kimagasló eredményeire és a járvány utáni gazdasági fellendülésre világszerte felfigyeltek. A köztársasági elnök megköszönte Kínának a vakcinákban nyújtott támogatást, ami reményt adott Magyarország számára, hogy úrrá lehetünk a járványon.

Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi minisztert a Sándor-palotában 2021. március 24-én.
photo_camera Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi minisztert a Sándor-palotában 2021. március 24-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A találkozó során Vej bemutatta Ádernek Kína gazdasági és társadalmi fejlődés terén elért eredményeit. „Kína mindig is jó testvérnek és partnernek tekintette Magyarországot, és hajlandó továbbra is erősíteni az együttműködést Magyarországgal a különböző ágazatokban” - mondta a miniszter.

Ezután Vej tájékoztatta a köztársasági elnököt az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület építésének és fejlesztésének „valós helyzetéről”. Hazugságnak és hamis vádnak nevezte az Egyesült Államok, más nyugati országok (és az ENSZ - a szerk.) arra vonatkozó állításait, hogy az ujgurokat kényszermunkára tartanák fogva átnevelő táborokban, embertelen körülmények között.

Pedig az elmúlt években sorra érkeztek a megrázó beszámolók arról, hogy a Hszicsiang tartományban élő muszlim vallású ujgurokat és más türk kisebbségeket elszakítják a családjaiktól, munkatáborokba vagy átnevelőtáborokba zárják, bántalmazzák és megerőszakolják őket. Több ország már kimondta azt is, hogy Kína bánásmódja az ujgurokkal népirtás, de a kínai kormány továbbra is vehemensen tagad mindent.

Így aztán nem meglepő, hogy Vej azt hajtogatta Ádernél is, hogy Kína határozottan ellenzi és elítéli az Európai Unió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada és néhány más ország által az Hszincsiang emberi jogi kérdés ürügyén az országukkal szemben bevezetett egyoldalú szankciókat.

Megjegyezte, hogy Kína nagyra értékeli Magyarország határozott támogatását és „igazságos szavait” Hszincsianggal és más, Kína fő érdekeit érintő kérdésekkel kapcsolatban. (Szijjártó Péter pár nappal a miniszter látogatása előtt például egyenesen „magamutogató, káros döntésnek” nevezte az EU Kínával szemben az emberi jogok megsértése miatt hozott szankcióit.)