Moszkva felkészült a legrosszabb forgatókönyvekre az orosz-amerikai viszonyban

külföld
2021 április 08., 14:42

Oroszország felkészült a legrosszabb forgatókönyvekre az Egyesült Államokkal fennálló viszonyában – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában a sajtónak.

Peszkov szerint Moszkvát Washington politikájának „agresszivitása” és „kiszámíthatatlansága” kényszerítette rá az állandóan „mobilizált állapotra”. Azokra az értesülésekre reagált, amelyek szerint újabb amerikai szankciók vannak előkészületben Oroszország ellen.

Lavrov: Zsákutcába vezet, és ostoba Washington Moszkva elleni szankciópolitikája

A Nur-Szultanban tárgyaló Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Oroszország válaszolni fog újabb amerikai büntetőintézkedések bevezetése esetén, és reagálni fog az USA minden barátságtalan lépésére. Lavrov azt mondta, nem tartja meggyőzőnek az amerikai külügyminisztérium részéről elhangzott kijelentéseket, amik szerint Washington érdekelt a stabil kétoldalú kapcsolatokban, és konkrét tetteket sürgetett ennek bizonyítására.

A miniszter „zsákutcába vezetőnek” és „ostobának” minősítette Washington Moszkva elleni szankciópolitikáját. „Bennünket ezek a lépések csak arról győznek meg, hogy csupán önmagunkra támaszkodhatunk, mert sem az Egyesült Államok, sem a szövetségesei nem megbízható partnerek, és az állam életképessége szempontjából kulcsfontosságú területeken nem bízhatjuk magunkat a hangulatukra és arra, hogy aznap melyik lábbal keltek fel” – mondta Lavrov.

Oroszország senkire sem jelent fenyegetést

Peszkov azt mondta, hogy az orosz elnök Washington ellenséges megnyilvánulásai ellenére is kész viszonyt kiépíteni az USA-val minimum azokon a területeken, ahol ez előnyös Oroszországnak. Megismételte Vlagyimir Putyin korábbi kijelentését, miszerint Moszkva éppen olyan messzire hajlandó elmenni a kapcsolatok javítása érdekében, mint Washington.

A szóvivő szerint Oroszország sosem volt híve a kétoldalú kapcsolatok lerontásának, és senkire sem jelentett fenyegetést.

„De természetesen soha és senkinek, beleértve az Egyesült Államokat, nem fogjuk megengedni, hogy fenyegessen bennünket, hogy diktáljon nekünk, és elnyomja az érdekeinket” – mondta.

Dmitrij Peszkov 2013-ban a Kremlben.
photo_camera Dmitrij Peszkov 2013-ban a Kremlben. Fotó: Kiril Kudrajvcev/AFP

Peszkov azzal vádolta meg a hivatalos amerikai politikát, hogy eltanácsolja az amerikai üzletembereket és tudósokat az Oroszországgal való együttműködésétől.

Ez már nem ágyúnaszád-, hanem új szankcióseszköz-diplomácia

Peszkov a belügyekbe való beavatkozásnak nevezte azt az amerikai kormányzati elképzelést, miszerint Washington különmegbízottat nevezzen ki arra, hogy az épülő, Oroszországból Németországba tartó Északi Áramlat-2 földgázvezeték ügyével foglalkozzon, aminek, mint mondta, „semmi köze az Egyesült Államokhoz, és ami eleve egy másik földrészen helyezkedik el”.

Az amerikai Politico szerint a különmegbízott feladata az lenne, hogy rávegye a több mint 95 százalékban elkészült projektben részt vevő nyugati partnereket a csővezeték feladására.

Lavrov az elképzeléssel kapcsolatban megjegyezte, hogy a jelek szerint munkatársak szabadultak fel, miután az USA felmondta a Nyitott Égbolt-egyezményt. Szerinte a leendő amerikai különmegbízott utazgatni és fenyegetőzni fog majd, ami már nem ágyúnaszád-, hanem új szankcióseszköz-diplomáciának nevezhető. (MTI)