Nőtt az oltások elfogadottsága a régióban, a magyarok jobban bíznak a kínai, mint az orosz vakcinában

járvány
2021 április 27., 19:08

Az októberi adatokhoz képest márciusra nőtt az oltások elfogadottsága a kelet-közép-európai térségben, a Globsec új felmérése szerint a felnőtt lakosság átlagosan 60-70 százaléka szeretné már magát beoltatni a régióban - írja a Telex.

A felméréshez tíz országban (Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia) gyűjtötték adatokat, a minta a 18 évesnél idősebb lakosságra nézve nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

Az október és március közötti időszakban hazánkban, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is minimum 20-30 százalékkal nőtt azok aránya, akik be szeretnék oltatni magukat. Szlovákiában megduplázódott az oltáspártiak száma. Magyarországon 55 százalék inkább elfogadná az oltást, 23 százalék inkább nem. A megkérdezett magyarok 17 százalékát már beoltották az adatfelvétel idején, ez a legmagasabb arány a térségben.

Ezzel szemben Bulgáriában és Romániában elég magas az oltások elutasítottsága, a bolgárok 55, a románok 49 százaléka mondta azt, hogy inkább nem akarja magát beoltatni.

Egy háziorvos előkészíti a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcináját 2021. március 30-án
photo_camera Egy háziorvos előkészíti a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcináját 2021. március 30-án Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

A felmérésben azt is vizsgálták, milyen oltásokat preferálnak az emberek. Mindegyik országban a nyugati típusú vakcinákat, például a Pfizert és a Modernát részesítik előnyben. Az oltást igénylő válaszadók 43 százaléka mondta azt, hogy nyugat-európai vagy amerikai fejlesztésű oltóanyagot szeretne kapni.

A magyarok 5,7 százaléka a kínai Sinopharm-vakcinával szeretné beoltatni magát, míg 3,7 százalékuk választaná inkább a Szputnyik V-t. A bizonytalanok aránya 3,8 százalék ebben a kérdésben. A tíz országban a lakosság átlagosan 5 százaléka választaná előbb a Szputnyik V vakcinát. A szlovákoknál viszont kiemelkedően népszerű az orosz vakcina, 15 százalékuk mondta azt, hogy ezt részesíti előnyben a nyugatiakkal szemben.