Koronavírus-számok Magyarországon 05.12.
Elhunytak + 96 Σ 28 888
Kórházban - 308 Σ 2 974
Fertőzöttek + 905 Σ 793 784
Tesztek + 15 312 Σ 5 560 617
Egyszer oltottak + 45 705 Σ 4 391 794

Nőtt az oltások elfogadottsága a régióban, a magyarok jobban bíznak a kínai, mint az orosz vakcinában

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az októberi adatokhoz képest márciusra nőtt az oltások elfogadottsága a kelet-közép-európai térségben, a Globsec új felmérése szerint a felnőtt lakosság átlagosan 60-70 százaléka szeretné már magát beoltatni a régióban - írja a Telex.

A felméréshez tíz országban (Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia) gyűjtötték adatokat, a minta a 18 évesnél idősebb lakosságra nézve nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

Az október és március közötti időszakban hazánkban, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is minimum 20-30 százalékkal nőtt azok aránya, akik be szeretnék oltatni magukat. Szlovákiában megduplázódott az oltáspártiak száma. Magyarországon 55 százalék inkább elfogadná az oltást, 23 százalék inkább nem. A megkérdezett magyarok 17 százalékát már beoltották az adatfelvétel idején, ez a legmagasabb arány a térségben.

Ezzel szemben Bulgáriában és Romániában elég magas az oltások elutasítottsága, a bolgárok 55, a románok 49 százaléka mondta azt, hogy inkább nem akarja magát beoltatni.

Egy háziorvos előkészíti a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcináját 2021. március 30-ánFotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

A felmérésben azt is vizsgálták, milyen oltásokat preferálnak az emberek. Mindegyik országban a nyugati típusú vakcinákat, például a Pfizert és a Modernát részesítik előnyben. Az oltást igénylő válaszadók 43 százaléka mondta azt, hogy nyugat-európai vagy amerikai fejlesztésű oltóanyagot szeretne kapni. 

A magyarok 5,7 százaléka a kínai Sinopharm-vakcinával szeretné beoltatni magát, míg 3,7 százalékuk választaná inkább a Szputnyik V-t. A bizonytalanok aránya 3,8 százalék ebben a kérdésben. A tíz országban a lakosság átlagosan 5 százaléka választaná előbb a Szputnyik V vakcinát. A szlovákoknál viszont kiemelkedően népszerű az orosz vakcina, 15 százalékuk mondta azt, hogy ezt részesíti előnyben a nyugatiakkal szemben.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.