Palkovics meghívta Karácsonyt és Baranyit, hogy tájékoztassa őket a Fudanról

POLITIKA
2021 május 10., 08:26

Palkovics László május 17-re meghívta Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestert és Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy tájékoztatást adjon nekik a Diákvárosról és a Fudanról, írja az atv.hu.

photo_camera Palkovics László Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Baranyi Krisztina az atv-nek azt mondta, elmegy az egyeztetésre, de „sok jóra nem számít”, mert azt várta, hogy a döntés-előkészítésbe is bevonják őket, viszont úgy fogalmazott, a döntések lényegében „a fejünk fölött” már megszülettek a Fudanról.

Baranyi azt mondta, szeretne részletes tájékoztatást az üzleti tervről is, hogy „mennyit tesz be a projektbe a magyar állam pontosan, és Kína”, illetve hogy hogyan és miből térül meg a beruházás.

Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely népszavazást szorgalmazott a Fudan ügyében, Palkovics László pedig a napokban közölte, kezdeményezi, hogy a kormány nyilvánítsa nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá a kínai Fudan Egyetem építését.

Az eddig kiszivárgott kormányzati anyagok szerint a kínai Fudan egyetem budapesti kampuszának építését egy kínai vállalat végezné kínai anyagokból, kínai dolgozókkal, ráadásul az egészre a magyar állam még egy 450 milliárd forintos kínai hitelt is felvenne, ami mellé a magyar állam még 100 milliárd forint támogatás is adna.

Bár Palkovics szerint nem lesz ideológiai oktatás a Kínai Kommunista Párt budapesti egyetemén, Hszi Csin-ping kínai elnök szerint a kínai egyetemeknek a Kommunista párthoz teljes mértékben hű diákokat kell nevelniük. A Fudan Egyetem chartája az 1960-as éveket idézi, és a kínai oktatáspolitika változásai nem hagynak sok kétséget afelől, hogy komolyan gondolják a szocializmus sajátos kínai verziójának terjesztését. Videónk a Kínai Kommunista Párt magyarországi beruházásról:

link Forrás