Hadházy arra biztatja az önkormányzatokat, hogy tagadják meg a lakásprivatizációs törvény végrehajtását

POLITIKA
2021 május 13., 17:30

"ELJÖTT AZ IDŐ, AMIKOR MEG KELL SZEGNI A TÖRVÉNYEKET – MOST AZ ÖNKORMÁNYZATOKON A SOR. A nemzeti vagyon egy újabb szeletét nézte ki magának a NER-elit: az önkormányzati lakásokra, köztük a műemlékekre vetettek szemet, de mintegy mellékesen óriási társadalmi károkat is okoznak."

Ezzel a drámai felütéssel indította a kedden benyújtott fideszes lakástörvény elleni tiltakozásra buzdító Facebook-posztját Hadházy Ákos parlamenti képviselő.

A fideszes Böröcz László által benyújtott javaslat alapjaiban alakítaná át a magyarországi lakáspiacot: a jogszabálytervezet értelmében a bérlők (akkor is, ha csak tavaly év vége óta élnek ott) a piaci ár töredékéért vásárolhatnák meg az önkormányzati tulajdonú lakásokat. Ha a törvény átmegy a parlamenten, akkor a 90-es évek eleje óta nem látott lakásprivatizációs hullám indulhat meg Magyarországon, az önkormányzati bérlakásszektor pedig megszűnhet. (Ha minden részletet ismerni szeretnél, olvasd el Horváth Bence nagy, összefoglaló cikkét a javaslatról!)

“Arra bátorítom az önkormányzatokat, hogy ha elfogadják ezt a mocskos törvényt, ne adják ki az ebben előírt nyilatkozatokat, vagyis – az egyedi méltányosságot érdemlő esetek kivételével ne adják el a lakásokat, tehát tagadják meg a jogszabály végrehajtását!”

- írja Hadházy. A lehetséges következményekről azt írja, hogy

“A kormányhivatal majd hepciáskodik, egyes vevők mennek a bíróságra, de ezeket az ügyeket gond nélkül el lehet húzni 2022-ig, amikor az új parlament reményeink szerint visszavonja azt!”

Az ellenzéki politikus szerint a leendő törvény következménye fidesz-közeli befektetők rablóprivatizációja és lakhatási válság lehet. A posztban le is vezeti, hogyan képzeli a rablást:

“„Befektetők” kopogtatnak majd az önkormányzati lakások bérlőinél, biztatva őket, hogy jelentkezzenek be vevőként, vegyék meg a bérlakásokat akár 15 százalékos áron. A pénzt ők meg is hitelezik, sőt, meg is veszik tőlük – mondjuk – dupla áron. Tehát egy 20 milliót érő, kissé lepusztult pesti lakást megvehet a bérlő 3 millió forintért, a „befektető” pedig, ha igazán nagyvonalú, ad neki még 3 milliót a lakásért.”

Hogy ezzel mi a probléma?

“Aki életében nem látott még ennyi pénzt, bele fog menni az üzletbe, de aztán mihez kezd? Lakást nem kap ennyiért, az önkormányzathoz pedig hiába fordul, már nem lesz mit kiutalni neki. Nem nehéz elképzelni, hogy több ezer ember veszíti el így a lakhatását, később pedig sok bajba jutott embernek nem tudnak majd segíteni az önkormányzatok. “