Az orosz hatóságok nem engedték, hogy egy Bécsből Moszkvába tartó gép elkerülje a belarusz légteret

külföld
2021 május 27., 16:45

Szerette volna megváltoztatni a Bécsből Moszkvába tartó járatának útvonalát az Austrian Airlines, hogy elkerülhesse a belarusz légteret, de az orosz hatóságok ezt nem engedélyezték. A járatot végül törölték.

A légitársaság az Európai Unió Fehéroroszországgal szembeni szankcióinak értelmében szerette volna elkerülni a belarusz légteret, az útvonal megváltoztatásához viszont szükség lett volna az orosz hatóságok hozzájárulására is, akik ezt megtagadták.

Az EU-s tagállamok vezetői kedden döntöttek arról, hogy megszüntetik a légi közlekedést Európa és Fehéroroszország között, miután a Ryanair légitársaság Athén-Vilnius járatát vasárnap eltérítették, és egy katonai repülővel Minszkbe parancsolták, hogy ott letartóztassák az egyik utast, Roman Prataszevics ismert fehérorosz ellenzéki újságírót és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofja Szapegát.

Korábban az AirFrance is beszámolt arról, hogy törölniük kellett Moszkvába tartó járatokat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kitérő választ adott az újságíróknak az erre vonatkozó kérdésre.

"A kormányzatnak nem feladata a légiközlekedés irányítása. Azt javasoljuk, a kérdését tegye fel a repülési hatóságunknak."

Raman Prataszevics szülei csütörtökön az Európai Unió és az Egyesült Államok közbenjárását kérték fiuk kiszabadítása érdekében. Dzmitri Prataszevics, Raman apja azt mondta, nem tudnak meggyőződni fiuk egészségi állapotáról, féltik életét, azt sem tudják, a hatóságok hol tartják fogva őt.

(DW)