Szijjártó kissé elferdítette az Aranycsapat történelmét

diplomácia
2021 június 01., 18:51

Ajándékkal lepte meg a bukás szélén táncoló Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt Jeruzsálemben Szijjártó Péter.

Meglepő, hogy Netanjahunak volt ideje fogadni Szijjártót, de Netanjahu a legutóbbi, sokadik magyar vétó miatt is hálás lehetett, elég rendesen meg is dicsérték egymást, kölcsönös támogatásról biztosítva a másikat.

A meglepetésajándék annyira nem volt meglepetés: Szijjártó mi mást vitt volna, mint egy Puskás-mezt, ami olyan kötelező kelléke lett a magyar diplomáciának, mint a migránsozás és brüsszelezés.

Ami teljesen érthetetlen, hogy Szijjártó kifejezetten felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen mezben játszott az Aranycsapat. Ami nem igaz. Merthogy egy koronás címer van rajta.

Ilyen címeres mezben soha nem játszott az Aranycsapat, sajnos a Rákosi-címeres az igazi, a vörös csillaggal. Ezt egészen biztosan tudja például a Szijjártóéknak a Puskás-mezeket eladó cég ügyvezetője és legnagyobb tulajdonosa, Szöllősi György, aki egyébként Magyarország hivatalos „magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete”.

Szöllősi lapjában, a Nemzeti Sportban is megjelent erről már korábban cikk: „a második világháború utáni első válogatott mérkőzésen (Magyarország–Ausztria 2:0) a mieink a kör alakú MLSZ-címert viselték (ez egyébként korábban is előfordult, sőt volt, hogy a kapuson nemzeti, a mezőnyjátékosokon szövetségi címer díszelgett). Az 1946-os meccseken már a Kossuth-címert varrták a mezekre, hogy aztán 1949 őszén már a Rákosi-címer kerüljön rájuk”.

photo_camera Az MLSZ-címeres mez, 1949-ben Fotó: Fortepan/Kovács Márton Ernő
photo_camera És a Rákosi-címeres mez 1949 és 1956 között Fotó: Fortepan / Erky-Nagy Tibor

A Külügyminisztériumnak mezeket és relikviákat eladó Puskas.com ha nem is eget rengető üzlet, de azért tisztességes hasznot hoz. Pláne úgy, hogy tavaly óta például évi 5 millió forintot kap a cég a Puskás Aréna névhasználata miatt, egyelőre egy három évre szóló szerződés alapján.

link Forrás

A cégben 47 százalékos tulajdonos Szöllősi György, miközben csak 10 százalékos tulajdonosa Puskás unokája, Maria Reka Puskas Damborena.

Szijjártó videója itt van. És még mielőtt: az Aranycsapat sajnos nem nyerte meg az 1954-es vébét, és Puskás nem Felcsúton született.

link Forrás