Schanda Tamás: A Fudan Egyetem ügyében a tervezés zajlik

parlament
2021 június 14., 13:58

A sanghaji Fudan Egyetem Budapestre tervezett kampuszáról is szó volt az Országgyűlés ülésén, napirend előtt.

Szabó Tímea: Az emberek nem akarnak kínai egyetemet Budapesten

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt, hogy az emberek nem akarják a kínai hitelből épített kínai egyetemet, helyette a vidéki magyar fiataloknak akarnak Budapesten lakhatást. Orbán Viktor azt ígérte, nem lesz olyan, ami a budapestieknek nem kell, és a miniszterelnöknek be kellene tartani az ígéretét, ennek ellenére szavazást akarnak a parlamentben a Fudan Egyetemről – mondta.

Szabó szerint aki elfogadja ezt a törvényt, az a magyarok akarata ellen szavaz, feladja Magyarország függetlenségét. A kormány már most eldöntené a Fudan kérdését, de az emberek csak 2023-ban szavazhatnak róla, és ha nem vonják vissza a törvényt, a jövő évi országgyűlési választás erről is fog szólni – mondta Szabó Tímea.

Dömötör Csaba: Sajnálatos, hogy egy egyetem kérdéséből politikai kampánykérdést csinálnak

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a válaszában azt mondta, úgy tűnik, az ellenzék is jó eszköznek tartja a konzultációt, pedig a kormány által kezdeményezett konzultációkat támadta. Sajnálatos, hogy egy egyetem kérdéséből politikai kampánykérdést csinálnak, mert egy új egyetem bővíti a tudást, és pozitív gazdasági hatásai lehetnek – mondta.

Dömötör úgy látja, amit Szabó mond, az politikai hisztériakeltés, mert még nincsenek kidolgozott tervek, és ha meglesznek, a kormány támogatja, hogy akár népszavazás is legyen a kérdésben. Ha pedig az ellenzék a lakhatás ügyében akar támogatást adni az embereknek, ne támadja a kormány otthonteremtést segítő intézkedéseit – mondta Dömötör.

Keresztes László Lóránt: Vissza kellene vonni a javaslatot a Fudan Egyetemről

Az LMP-s Keresztes László Lóránt közölte, hogy a kormány szerint a Fudan Egyetem ügye nem alkalmas arra, hogy vitát folytassanak róla, kedden mégis szavaznának róla a parlamentben. Azt mondta, ha nem vonják vissza a javaslatot, az azt jelenti, hogy semmibe veszik az emberek véleményét.

A közpénzek kiszervezéséről nem kérdezték meg az embereket, és fideszes irányítás alá vonták szinte a teljes magyar felsőoktatást, most pedig a magyarok akarata ellenére akarják megépíteni a kínai campust Budapesten a magyar adófizetők pénzéből – mondta Keresztes, aki szerint az elfogadandó költségvetés nem az újraindítást segíti, hanem a jövő felélését jelenti, és lesöpörték az ellenzék hozzá benyújtott javaslatait.

Schanda Tamás: A Fudan Egyetem ügyében a tervezés zajlik

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta, hogy Karácsony Gergely korábban tönkretette az LMP-t, és mostanra a párt feladta a korábbi elveit, teljesen betagozódott a „Gyurcsány-kórusba”, ezt bizonyítja Keresztes felszólalása is.

Schanda azt mondta, a Fudan Egyetem ügyében a tervezés zajlik, az ehhez szükséges jogszabályok vannak az Országgyűlés előtt, és ha elkészülnek a tervek, a költségbecslések, akkor lehet érdemben vitát folytatni, akkor érdemes megkérdezni az emberek véleményét. Szerinte a felsőoktatási modellváltás hozzájárul a magyar fiatalok sikerességéhez, és a kormány jelentős fejlesztési forrásokat biztosít az egyetemeknek.

Hallgatók egy katonai gyakorlaton a sanghaji Fudan Egyetemen 2019. szeptember 13-án.
photo_camera Hallgatók egy katonai gyakorlaton a sanghaji Fudan Egyetemen 2019. szeptember 13-án. Fotó: LIU YING/Xinhua via AFP

A 4 nemes ellenzéki konzultáción a szavazók 97 százaléka nem támogatta a Fudan Egyetem építését. A kormány a népszavazási ígéret ellenére tovább tervezi a beruházást, a törvényalkotási bizottság két Fudannal kapcsolatos törvényjavaslatot is támogatott. (via MTI)