Hétvégi olvasnivaló a jogszabálynak álcázott politizálástól Trump leghűségesebb katonájáig

reggel 4
2021 július 03., 06:42

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

PUTYINIZMUS

Tiltakozás a civiltörvény ellen 2018-ban
photo_camera Fotó: botost/444.hu

„Ez nem jogalkotás, hanem jogszabálynak álcázott politizálás” – Civil szervezetek tiltakoznak a névtelen adományozást betiltó zavaros rendelet ellen. Jogsértő, betarthatatlan és rossz szándékú lépésnek tartják. Az újabb putyini ihletésű szabály célja: a kormánnyal szemben kritikus szervezetek és média szorongatása. Az Átlátszó alkotmánybírósághoz fordul, többen civil engedetlenségre készülnek: nem hajlandók átadni adományozóik nevét.

A 2020-as berlini Pride résztvevői.
photo_camera A 2020-as berlini Pride résztvevői. Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Félnek az LMBTQ szervezetek, hogy a kormány homofób törvénye miatt több lesz a gyűlöletbűncselekmény – A szélsőjobboldali csoportok úgy érezhetik, hogy bátorítást kaptak a törvénnyel.

TRÜKKÖK KORMÁNYON

Egy híres magyar politikus, aki talán tud valamit a kormányzati korrupcióról.
photo_camera Egy híres magyar politikus, aki talán tud valamit a kormányzati korrupcióról. Fotó: JOHN THYS/AFP

Orbán a kommunista-ellenes röpiratokból német-ellenes kormányzati propagandát faragott – Szamizdat című írásaiból fél év alatt egységes sorozat lett. Soros ellen indult, de alapvetően a német politikusokkal perlekedik. A pártállami diktatúrával szembeni titkos ellenállás hagyományát fordította át a liberális demokráciával szemben érvelő nyílt állami propagandává.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Boldog István emberei még a Jobbik polgármesterét is megkörnyékezték, hogy osszon vissza pénzt a fideszes jelölt kampányára – A korrupcióval vádolt képviselő a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát, de a vádlottak közül többen is beszéltek a csúszópénzekről.

ELLENZÉKI ESÉLYEK

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Milyen lenne az ellenzéki összefogás romapolitikája? – Még dolgoznak a romapolitikán, de civil szervezetek szerint jó az irány, amiben gondolkodnak. A közmunkaprogram átalakításával és differenciált bérezéssel oldanák meg a romák helyzetét.

Pont abban a kerületben került padlóra a Fidesz, ami Orbánéknak most a legfontosabb – Bácskai János távozott a ferencvárosi politikából. Nem maradt befolyásos fideszes politikus abban a kerületben, ahol a kormány legjelentősebb óriásberuházásai készülnek. Például a Fudan.

POSZTJÁRVÁNY

Maszkos nő Szingapúrban, 2020 májusában
photo_camera Maszkos nő Szingapúrban, 2020 májusában Fotó: ROSLAN RAHMAN/AFP

Szingapúrban kitalálták a járvány utáni világot – Az új normalitásban nem lesznek napi fertőzési adatok és PCR-tesztek sem, viszont szabadon lehet utazni. De ehhez mindenkinek be kell magát oltatnia, és betartani a társadalmi együttélés észszerű szabályait.

A III. kerületi Csobánka téri Szent Margit Rendelőintézet egyik várója a felújítás előtt 2018. július 16-án.
photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Egy éve nehezen nyel, a járvány miatt nem ment orvoshoz, most kiderült, hogy rákos – Sok ilyen esettel találkoznak az orvosok. A járvány visszaszorulásával hónapok óta ellátatlan betegek jelentek meg a rendelőkben. Az egészségügyi dolgozók fáradtak, de szabadságra is alig tudnak menni.

AMERIKA KÜLÖNCEI

photo_camera Fotó: TIMOTHY A. CLARY/AFP

Trump leghűségesebb katonáját próbálják ellene fordítani – A New York-i ügyészség adócsalás miatt emelt vádat Trump családi cége, és annak pénzügyi vezetője, a Trump bizalmasának számító Allen Weisselberg ellen. A volt elnök nincs a vádlottak között, de így is árthat neki az ügy, főleg, ha a közel 50 éve a Trump családnak dolgozó könyvelőt sikerül ellene fordítani.

photo_camera Forrás: Showtime

Szektavezérnek tartották, amerikai elnök akart lenni, végül egy spanyol börtönben halt meg a vírusirtók ősatyja – Szektavezérnek tartották, amerikai elnök akart lenni, végül egy spanyol börtönben halt meg a vírusirtók ősatyja