Az ellenzéki összefogás legfegyelmezettebb katonája

reggel 4
2021 július 05., 05:31

Virágos jó reggelt minden kedves olvasónak! Megkezdődött minden hírszerkesztő kedvenc időszaka, az uborkaszezon! Mármint a kovászos uborkáé.

Meccs ma nincs, úgyhogy nyugodtan lehet dolgozni, legközelebb kedden és szerdán lesz elődöntő (olasz–spanyol illetve angol–dán), utána már csak döntő vasárnap. Ma még a hőmérséklet is elviselhető lesz, talán nem megy 30 fölé, a nagy kánikula (35-36 fokkal) hét közepétől várható.

Legfontosabb cikkeink hétfő reggel

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

EGY GYORS REGGELI HÍR

Orbán Viktor és Donald Tusk 2013-ban
photo_camera Orbán Viktor és Donald Tusk 2013-ban Fotó: JANEK SKARZYNSKI/AFP

Donald Tusk vasárnap bejelentette, hogy lemond az Európai Néppárt (EPP) elnöki tisztéről, hogy a lengyel belpolitikára koncentráljon. Tusk vezeti a populista jobboldali lengyel kormányt leváltani igyekvő ellenzéki tömörülést, a Polgári Platformot.

A NÉP FIA TAPOLCÁN

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Jakab Péter Jobbik-elnök, az ellenzék néhány hónap alatt népszerűvé vált politikusa a veszprémi hármas választókörzetben kampányolt. A Jobbik számára szimbolikus helyszín ez: itt szerezte meg a párt első egyéni mandátumát, 2015-ben, egy időközi választáson, még a menekültválság előtt, amikor a Fidesz mélyrepülésben volt.

Jakab, „a nép hangja”, a farmeros, műbőrkabátos, parizerkedvelő egyszerű legény, aki parlamenti krumplilóbálással és hangos bűnözőzéssel, no meg persze Kövér László milliós büntetéseivel szerzett népszerűséget, nemcsak igazi, 21. századi, asztalcsapkodós, harsány és egyszerű üzeneteket vehemensen közvetítő politikus, de egyszersmind az ellenzéki összefogás legfegyelmezettebb katonája is.

„A nép között nincsenek finnyáskodók. De van egy értelmiségi réteg, aki szeret elfilozofálni az élet dolgain, akkor, amikor nem filozofálni kell, hanem küzdeni. Majd utána lehet cizellálni, és egy kicsit eltartani a kisujjat, és lehet finomítani a jövő Magyarországán, de amikor egy rezsimmel küzdünk, nincs helye a finomkodásnak” – mondta Jakab azokról, akiknek elvi kifogásai vannak az ellenzéki pártok együttműködése ellen.

TOBI SZÍNEI

photo_camera Forrás: Tobi színei

Négy éve, amikor Bakony Alexa rendező elkezdte a forgatást, nem sejthette, hogy első egész estés dokumentumfilmjének premierje pont egybeesik majd a következő fideszes gyűlöletkampány startjával. Tobi története azonban akkor is fontos lenne, ha épp nem hergelne a kormány a melegek és transzok ellen. A film fontosságát ugyanis nem közéleti aktualitása adja, hanem egyszerűen az, hogy jó. De annyira jó, hogy erre a filmre várunk 10 éve.

A másfél órás dokumentumfilmben egyszerű hétköznapi jeleneteket látunk egy Szabolcs megyei család életéből. Átlagosak, alsó középosztálybeli, tisztességes kisemberek, ötvenes szülők, három gyerek, egy kádárkocka, semmi különös nincs bennük, csak egyetlen egy valami. A trailer alapján azt gondolhatjuk, ez az egy valami a transznemű tinédzser, de a film hamar megmutatja, nem Tobi miatt annyira más ez a család.

A szereplők között különlegesen szoros és őszinte a viszony.

POLGÁR HELYETT ALATTVALÓT!

Orbán Viktor a június 25-i EU-csúcson, Brüsszelben.
photo_camera Orbán Viktor a június 25-i EU-csúcson, Brüsszelben. Fotó: Olivier Matthys/AFP

Orbán folytatja civilellenes kampányát. A Vlagyimir Putyin diktatúrájában is nagyszerűen bevált módszer szerint próbálja ellehetetleníteni a civil szervezetek működését. Legutóbbi intézkedésével az anonim adományozás intézményét szüntetné meg.

Orbán rendszere ugyanis alattvaló típusú választókra és nem polgárokra van kitalálva – írja Szily László az intézkedésről.

Ez magyarázza, hogy a kormány most miért hozott rendeletet arról, hogy a civil szervezeteknek minden évben át kell adniuk az államnak az őket pénzzel támogatók listáját. A lépés célja a puszta fenyegetés, a funkciója pont annyi, mint egy másik típusú maffia ismert kézjelének, az ádámcsutka előtt balról jobbra keresztben elhúzott, vízszintesen tartott mutatóujjnak: szavak nélkül üzenni, hogy “kicsinállak”. Orbán azt üzeni minden potenciális támogatónak, patrónusnak, adományozónak és előfizetőnek, hogy elég a polgárkodásból.

MOZGALOM EGY JOBB A HANGÉRT

photo_camera Slash 432 hertzen. Fotó: EDUARDO VALENTE/AFP

A 440 helyett 432 hertzes A hang és az arra hangolt zene nemcsak hogy megszabadít a negatív energiáktól, hanem egyenesen lerombolja a tudattalan gátlásokat és félelmeket, és ha még ez sem lenne elég, gyógyít, sőt mélygyógyít, megfiatalítja a bőrt, és megreparálja az elromlott DNS-t. Vagy nem.

De annyi biztos, hogy az a zene, ami alacsonyabb hangfekvésben szól, sokszor kellemesebb, melegebbnek és érzelemdúsabbnak tűnik a fülnek, és ez a sztenderd 440-nel szemben feltétlenül a 432 hertz javára írható. De hogy regenerálná a bőrt és megreparálná az elromlott DNS-t, arra sajnos nincs semmilyen kézzelfogható bizonyíték. Legalábbis eddig. Stay tuned!

MIEGYÉB