Egyiptom visszaadja az Ever Givent

közlekedés
2021 július 05., 12:51

Egyiptom ki fogja adni a teherhajót, ami márciusban eltorlaszolta a Szuezi-csatornát, ugyanis sikerült megállapodni a kártérítés mértékéről a hajó tulajdonosaival és a biztosítókkal. (Nem tudni, miben állapodtak meg, de Egyiptom 400 millió eurót követelt.)

Az Ever Given szerdán hagyhatja el a Nagy-Keserű-tavat. A 250 km² kiterjedésű sós vizű tó a csatorna közepén található, itt parkoltatták a szorult helyzetéből kiszabadított hajót.

Az Ever Given 2021. március 27-én.
photo_camera Az Ever Given 2021. március 27-én. Fotó: AFP

A 400 méteres hajót hat nap után sikerült csak kiszabadítani, a mentőakcióban vontatóhajók és kotróhajók flottája vett részt, és egy ember meg is halt.

A globális kereskedelemben jelentős fennakadás volt, mivel hajók százainak kellett várakozniuk a 193 km hosszú csatornánál, ami összeköti a Földközi-tengert a Vörös-tengerrel, és ami a legrövidebb tengeri összeköttetést biztosítja Ázsia és Európa között.

Áprilisban Abdulah Abdulgavad arról panaszkodott, hogy még mindig nem fizették ki azért, hogy az aprócska markolójával próbálta kiszabadítani az Ever Givent, öt 21 órás munkanapot végigmelózva. (BBC)