Hétvégi olvasnivaló a Biden-doktrínától a Balaton Soundig

reggel 4
2021 július 10., 06:09

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

JÁRVÁNY ÉS VAKCINA

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Mintha levennénk a térképről Gyulát, Hajdúböszörményt vagy Kiskunfélegyházát – Elérte a 30 ezret a járvány hivatalos áldozatainak a száma. Lakosságarányosan ez messze a legrosszabb adat Európában, akárhogy próbálja magyarázni a kormány, hogy mire érdemes figyelni.

photo_camera Fotó: JUAN MABROMATA/AFP

A Szputnyik vakcina hatásos és biztonságos. Akkor miért nem akarja elfogadni a WHO és az EMA? – Már 67 országban engedélyezték, de a nagy nyugati szervezetek még ellenállnak, hiába derül ki egyre több tanulmányból, hogy a Szputynik nyugati oltásoknál is hatásosabb. Mi az oka az ellenségeskedésnek, és miben reménykedhetnek az oroszok?

NAGYON NAGY MEGFEJTÉSEK

Orbán Viktor ordo-nacionalista poszt-neoliberalizmusa – Egészen újszerűen írták le Orbán Viktort és a NER-t. Dorit Geva szerint Orbán globalizáció és nemzetállam egymáshoz igazításán dolgozik, alapvetően a neoliberalizmus eszközrendszerével, csak erősebb állammal. Egyszerre épít klientúrát és próbálja a fogyasztás ösztönzésével kielégíteni a középosztályt. De a keleti nyitással meggyűlhet a baja.

Joe Biden beszédet mond július 4-én Washington D. C.-ben
photo_camera Fotó: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

A Biden-doktrína: bizalmaskodó pragmatizmus – Az amerikai elnök szerint akkor érdemes belevágni valamibe, ha az hasznára válik az Egyesült Államoknak, és az elsőn kívül a második-harmadik-negyedik lépést is tudják. Azt pedig, hogy a riválisai valójában mit akarnak, személyes ismerkedéssel puhatolózza ki.

MI A MELEG?

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Törvényben tiltják, plakátokra írják, de nem tudják megmondani, mit jelent – Hiába kérdeztük percekig Gulyás Gergelyt, mit jelent a homoszexualitás népszerűsítése. Azt mondta, úgyis mindenki érti, végül odáig jutott: „Ennyire vagyok képes.”

photo_camera Forrás: Tobi színei

A legkülönlegesebb átlagos család történetére tíz éve várt a magyar mozi – A Tobi színei című dokumentumfilm olyan jó, hogy Andy Vajna is büszke lenne rá, és olyan jó reklám a családnak, hogy a Fidesz is megirigyelheti.

A VIDÉK PÉNZE

500 négyzetméter vasbeton a liget szívében.
photo_camera 500 négyzetméter vasbeton a liget szívében. Fotó: Halász Júlia

500 négyzetméteres látványszökőkutat betonoznak Sóstón egy zöld liget kellős közepébe – Hiába tiltakoztak a civilek, megépítik a turistalátványosságnak szánt interaktív szökőkutat Nyíregyháza zöldövezetében. 500 négyzetméteren beton, 300 másikon térkő kerül a fák és a cserjék helyére.

A kopipészt királyai: a duplázás és a másolás volt a specialitása a bükkösdi EU-pénz-vámpíroknak – Rájöttek, hogy annyira nincs ellenőrzés, hogy sorozatban lehet tíz- és százmilliókat szerezni egyszerű másolással és beillesztéssel.

FONTOS MOZGÓKÉPEK

Schmidt Mária kivetette a szereplőket a rendszerváltásos videóból, és berakatta Orbán Viktort – Nem tetszett neki a sok Nagy Imre-zászló sem, az egyik színész pedig Leninre emlékeztette. Folytatódott a per, ami azért indult, mert Schmidt Máriáék nem fizették ki az általuk megrendelt klipet.

Brüsszel, küldjél már egy kis pénzt, mert elfogy az összes itt a Soundon, he! – Lipsi fake news volt, hogy elmaradt idén a Balaton Sound. Megújult és időközben nemzeti tulajdonba került partiműsorunk, a Nemzeti Sound Rotation ott járt a világ legbiztonságosabb fesztiválján.