Biden leállította a nagyipari fakitermelést az alaszkai esőerdőben

július 15., csütörtök 18:48

Joe Biden amerikai elnök kormánya csütörtökön bejelentette, hogy véget vetnek az ország legnagyobb erdőségében, az alaszkai Tongass Nemzeti Erdőben folytatott nagyszabású fakitermelésnek, és helyette inkább az erdő helyreállítása a cél.

Az amerikai Erdészeti Szolgálat bejelentése megfordítja a Trump-kormány döntését, amely feloldotta a fakitermelésre és a délkelet-alaszkai esőerdőben történő útépítésre vonatkozó korlátozásokat. Az új rendelkezések ugyanakkor megengedik a helyi közösségeknek, hogy kisebb mennyiségben, kulturális célra, például totemoszlopok, kenuk készítéséhez és a törzsi kézművesek általi felhasználásra vásárolhassanak faanyagot az erdőből, beleértve akár néhány idős fát is.

A Mezőgazdasági Minisztérium, amelyhez az Erdészeti Szolgálat tartozik, azt is bejelentette, hogy lépéseket tesz az úgynevezett útmentes szabály helyreállítására a Tongass területén. A 2001-es szabály megtiltotta az útépítést és a fakitermelést az erdőség csaknem egyharmadában, néhány kivételtől eltekintve. A Trump-kormány azonban tavaly feloldotta ezt a szabályozást.

A mezőgazdasági tárca szerint a korábbi szabályozás helyreállítása visszaadja a stabilitást és a természetvédelem biztonságát a világ legnagyobb mérsékelt égövi, öreg fákból álló esőerdőjének 9,3 millió hektárnyi területén.

Környezetvédő csoportok üdvözölték a bejelentést. „Az idős erdők kulcsfontosságúak az éghajlatváltozás kezelésében, ezért az útmentes szabály visszaállítása a Tongassban kritikus fontosságú, mivel kimondta, hogy a védelmet érintő erdőkben nem lehet utat építeni és fát kitermelés céljából kivágni” - hangsúlyozta Andy Moderow az Alaska Wilderness League elnevezésű csoport képviselője. A Tongass durván 16,7 millió hektáros területéből több mint 9 millió hektárra vonatkozik az útépítési tilalom.

Biden június elején a Trump által engedélyezett kitermelést is felfüggesztette az alaszkai Arktisz Nemzeti Vadállat-rezervátumban. A környezetvédők üdvözölték a döntést, viszont kritizálták Bident, amiért az utóbbi hónapokban az ország más pontjain szemet hunyt a kitermelés megkezdése fölött. Alaszkai republikánus politikusok a gazdasági haszon miatt aggódnak. (APNews/MTI)