Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Kiderült, milyen vakcinát lehet kérni a harmadik oltáshoz

járvány
2021 július 27., 17:03

Az RTL Híradójának sikerült megszereznie egy táblázatot, amiből kiderül, milyen oltások kombinálását javasolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje a harmadik oltásokhoz. Ugyanakkor minden oltóanyag esetén lehet úgy dönteni, hogy valaki ugyanazt kéri, mint amit az első két szúrásnál. Pedig a szakemberek nem ajánlják, hogy aki vektoralapú vakcinát (Szputnyik, AstraZeneca, Janssen) kapott, harmadszorra is azt kérjen, mert ilyenkor a vektorvírus ellen már védekezik a szervezet, és nem lesz hatásos.

A bemutatott táblázat szerint így lehet kombinálni az oltásokat:

  • AstraZenecára: Pfizer, Moderna és Sinopharm;
  • Janssenre: Pfizer, Moderna Sinopharm;
  • Modernára: Sihonpharm, Janssen, AstraZeneca;
  • Pfizerre: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca;
  • Sinopharmra: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen;
  • Szputnyik-V-re: Pfizer, Moderna, Sinopharm.

Annak ellenére, hogy a kínai vakcinával szemben merült fel a legtöbbször, hogy az időseknél nem alakít ki megfelelő védelmet, most mégis minden oltáshoz ajánlják ezt is.

A harmadik oltásra a hét második felétől lehet regisztrálni a www.eeszt.gov.hu honlapon azoknak, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást. A harmadik dózisra a háziorvosnál lehet jelentkezni, illetve az időpontfoglalón keresztül a kórházi oltópontokon is, ahol az orvos dönt arról, milyen vakcinát kapjon a jelentkező.

Mi van raktáron?

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) múlt heti adatai szerint Pfizerből 1,6 millió, Modernából 353 ezer, AstraZenecából 1,2 millió, Janssenből 502 ezer, Szputnyik-V-ből 190 ezer, Sinopharmból pedig 3,1 millió állt raktáron. Igaz, Pfizerből azóta érkezett még, viszont az AstraZenecából eladtunk 200 ezer adagot Portugáliának.

Dobson Szabolcs szakgyógyszerész múlt héten a Portfóliónak arról beszélt, hogy mivel a kínai vakcinából ilyen sok maradt, azt szeretnék, hogy fogyjon, mert különben felesleges volt a rendelés.

Ahogy arról korábban írtunk, a harmadik oltás azoknak mindenképpen jól jön, akiknek a szervezetében nem mértek antitestet. A Fővárosi Önkormányzat ingyenes vizsgálatain a kínai Sinopharm például rosszul szerepelt, a - nem reprezentatív - első eredmények alapján az ezzel oltott 60 év felettiek majdnem negyedénél nem mutattak ki kellő mennyiségű ellenanyagot. Erre kontrázott rá a SOTE, hogy náluk viszont sok olyan embernél is kimutatták az ellenanyagot, akik máshol negatívra teszteltek.

Az MTA immunológus főtitkár-helyettese, Erdei Anna arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai gyártó is csak 59 éven aluliaknak ajánlotta ezt a vakcinát, mivel idősebbek esetében nem végeztek vizsgálatokat. Erdei Anna szerint akinek nincs ellenanyag a szervezetben, annak nincs védettsége sem. Ezért mRNS-vakcinával újra kell oltani őket.