Hétvégi olvasnivaló a harmadik oltástól Cseh László búcsújáig

reggel 4
2021 július 31., 06:04

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

MÉG EGY SZURI

photo_camera Fotó: DANIEL KARMANN/dpa Picture-Alliance via AFP

Kell harmadik oltás? – Augusztus 1-től Magyarországon is megkaphatják a harmadik adag vakcinát azok, akiket legalább négy hónapja beoltottak a másodikkal. Csakhogy a vakcinamixek hatékonysága elég adat hiányában egyelőre kérdéses, és az NNK eljárásrendje, amely a vektorvakcinák önmagukkal való mixelésén kívül minden oltás keverését ajánlja minden mással, nagyrészt a háziorvosokra hárítja a felelősséget.

photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Tőlünk nyugatra már magasabb az első oltottak aránya – És az idősebbek között is többen kapták meg az oltást Nyugat-és Észak-Európában.

GENDERÜGYEK

Bart Staszewski
photo_camera Bart Staszewski Fotó: botost/444.hu

„A legnagyobb probléma, hogy a homofób kisebbség maga a lengyel kormány” – Bart Staszewski az egyik legismertebb lengyel LMBT-jogi aktivista, aki Budapesten is demonstrált már. Szerinte a lengyel és magyar civil szervezeteknek érdemes lenne összefogniuk, hiszen a két ország kormánya egymásról másolja a felháborító homofób törvényeket. Szóba kerültek a tömeges öngyilkosságok, a futballhuligánok és az EU óvatoskodása is.

Mégsem a tesztoszteron teszi a sikeres férfit – Az elterjedt nézet szerint a tesztoszteron szintje meghatározza, hogy egy férfi hogyan boldogul az életben: tanulmányok sora talált összefüggést a férfihormon és a sikerek között. Egy genetikai vizsgálaton alapuló új kutatás azonban arra jutott, hogy ez nagy valószínűséggel csak mítosz.

MAGYAR SORS

Alsós gyerekek Robi robottal táncolnak egy szolnoki iskolában tavaly decemberben. Robi nem iskolai innováció, hanem a rendőrség felvilágosító előadásainak népszerű kelléke.
photo_camera Alsós gyerekek Robi robottal táncolnak egy szolnoki iskolában tavaly decemberben. Robi nem iskolai innováció, hanem a rendőrség felvilágosító előadásainak népszerű kelléke. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Letolt gatyával a negyedik ipari forradalomban: több százezer digitálisan felkészült munkavállaló hiányzik Magyarországról – Facebookozásban ugyan a magyarok a legjobbak az EU-ban, de a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét tekintve az utolsók között vagyunk. Az elmúlt néhány évben inkább visszafejlődtek a digitális kompetenciák, az oktatás pedig az ötven évvel ezelőtti valóságra készít fel. A munkaerőpiac digitális átalakulását fénysebességre gyorsította a világjárvány, így még sürgetőbbé vált a beavatkozás.

photo_camera Fotó: Tatabanya.hu

Tatabányán is repedezik az ellenzéki összefogás – MSZP-s és DK-s képviselők segítségével akadályozta meg a Fidesz, hogy az ellenzéki vezetés kontroll alá vonjon egy céget, aminek problémás volt a gazdálkodása.

ÉS AZ OLIMPIA

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Visszavonult Cseh László, az elnyűhetetlen bajnok – Egészen döbbenetes karriert zárt le méltó módon a magyar úszó, akinek nem volt szerencséje Phelpsszel, és most pecázni szeretne.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Hosszú Katinkával nem történt tragédia, egyszerűen már nem olyan jó, mint 5 éve – A pandémia az ő módszerének biztosan nagyon rosszat tett, de már előtte is voltak edzőproblémái, egyedül akart felkészülni az olimpiára. A két döntőben ő volt a legidősebb, szakmailag is nagyon félrement valami, de kár lenne elfelejteni, hogy ő a harmadik legeredményesebb úszó olimpikonunk.

photo_camera Fotó: LOIC VENANCE/AFP

Simone Biles felvállalta, hogy ő is ember, és egyszerűen nem éri meg belerohadni a rá nehezedő nyomásba – Mindenki teljesen természetesnek vette, hogy nyerni fog, a 24 éves, négyszeres olimpiai bajnok viszont inkább visszalépett mentális egészsége miatt.

Kuka Kelmendinek magyaráz a pejai Ippon dzsúdóklubban
photo_camera Kuka Kelmendinek magyaráz a pejai Ippon dzsúdóklubban Fotó: ARMEND NIMANI/AFP

Az ember, aki olimpiai sikernemzetet csinált Koszovóból – Driton Kuka sportolói karrierjét tönkretette Jugoszlávia széthullása. Edzőként viszont egy kisvárosi dzsúdóklubban kinevelt három női olimpiai bajnokot.