Meghátrált a lengyel kormány, megszünteti az EU bírósága által kifogásolt fegyelmi tanácsot

POLITIKA
2021 augusztus 07., 11:42

A jobboldali-populista lengyel kormány meghátrálásával érhet véget az Unió és Lengyelország súlyos konfliktusa, amit a igazságszolgáltatás függetlenségének kormányzati fenyegetése okozott.

Jaroslaw Kaczynski, aki miniszterelnök-helyettesként is az ország igazi irányítója, a PAP hírügynökségnek adott interjújában így fogalmazott:

“Jelenlegi formájában megszüntetjük a Legfelsőbb Bíróság fegyelmi tanácsát, így az Európai Unióval fennálló vita tárgytalanná válik.”

A most eldöntött változásokat Kaczynski elmondása szerint szeptemberben tárgyalhatja a lengyel parlament, a szejm.

AZ EU és a Bizottság évek óta hevesen kritizálja a lengyel igazságszolgáltatási reformot, azzal vádolva a lengyel kormányt, hogy reform címén fokozatosan felszámolja a szféra függetlenségét. A konfliktus azután durvult el igazán, hogy az EU Bírósága júliusban a Bizottság és Lengyelország közötti perben előbbinek adott igazat a még 2019-ben elfogadott törvény ügyében és arra kötelezte a lengyel kormányt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a törvény fegyelmi tanácsot létrehozó részét. Csakhogy a lengyel kormány visszautasította az ítélet végrehajtását, a PiS kinevezettjeivel feltöltött lengyel Alkotmánybíróság pedig olyan ítéletet hozott, ami szerint az Európai Bíróság ítélete ellentétes a lengyel alkotmánnyal, ezért nem végrehajtandó.

Mivel a uniós bíróság joghatóságának megkérdőjelezése az egész unió működését veszélyezteti, a dologból komoly feszültség támadt. A Bizottság augusztus közepéig adott ultimátumot Lengyelországnak, hogy hajtsa végre az ítéletet.

Ez a bizonyos fegyelmi kamara egy olyan, ezzel a 2019-es törvénnyel létrehozott új szerv, ami a meghozott ítéleteik miatt marasztalhatja el utólag a bírákat és retorziókat is kiszabhat. Mivel a kamara tagjait a kormány által megválasztott Igazságszolgáltatási Tanács nevezi ki, a testület függetlensége és pártatlansága a bíróság szerint nem biztosított.