A Kutyapárt a Kúrián támadta meg a kormány népszavazását

POLITIKA
2021 augusztus 16., 11:17
comments 5

Oldalán jelentette be a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, hogy a Kúriához fordulnak, mert szerintük a kormány által kezdeményezett népszavazás valamennyi kérdése megsérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét.

Mint írják, az egész népszavazás szembemegy a népszavazás rendeltetésével, hiszen a döntéseket az Országgyűlés már meghozta, az EU-s kötelezettségszegési eljárásra nyilvánvalóan nincs hatással, a korábban létező megerősítő népszavazást pedig maga a Fidesz vette ki a törvényből.

A MKKP szerint a kérdések sem egyértelműek. Több esetben nincs definiálva, hogy ki a kérdések alanya, például hogy kik ne mutathassanak be kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat vagy éppen, hogy csak az emberek nemváltását nem szabad-e bemutatni vagy pl. a bohóchal vagy a szalagos muréna nemváltoztatását tartalmazó ismeretterjesztő filmet se.

Továbbá a népszavazás bizonyos lehetséges eredményei esetén nem egyértelmű, hogy milyen döntést kellene hoznia az Országgyűlésnek, bizonyos eredményei pedig azért végrehajthatatlanok, mert szembemennek a magasabb rendű EU-s szabályozással.
A népszavazásnak továbbá olyan eredménye is lehet, ami tiltja bármilyen szexuális irányultság bemutatását, így a heteroszexualitásét is, úgyhogy mehetne az irodalom- és biológiakönyvek nagy része a kukába.

Valamint szerintük a kérdések megtévesztőek is, hiszen például azt a hamis látszatot keltik, mintha ma is lenne lehetőség fiatalkorúak nemváltó műtétjére, valamint összemossák a transzszexualitást és az interszexualitást, így több esetben a szavazó nincs tisztában azzal, hogy pontosan miről is dönt.

Ha valaki részletesebb indoklásra is kíváncsi, az oldalukon hosszabban is kifejtik az egyes szempontokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.