A megye, ahol a 140 millió forintnyi készpénzzel rendelkező temetkezési vállalkozó messze nem a leggazdagabb jelölt

POLITIKA
2021 augusztus 25., 19:04
  • Az ellenzéki előválasztáson induló jelöltek szeptember 6-ig gyűjthetik az aláírásokat, fejenként 400 darabot kell összeszedniük.

  • Megyénként bemutatjuk, hogy kik gyűjtenek, ez a cikkünk Vas megyéről szól.

  • A jelöltek neve után kiemelten az a párt áll, amelynek frakciójához csatlakoznak, ha nyernek. Mögötte jelezzük, hogy mely pártok kérik a saját szimpatizánsaikat, hogy rá szavazzanak.

  • Mutatjuk, hogy az adott választókerületben 2018-ban a Fidesz egyéni jelöltje hány százalékot ért el. Ahol ez az érték 45% alatt van, azt az ellenzék nyerhető körzetnek tartja, ahol viszont 50% felett, ott meglepetés lenne a győzelem számukra.

Vas megye három választókörzetében az MSZP, a Momentum, a DK és az Új Világ Néppárt 2-2, az LMP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom 1-1 jelöltet indít.

Vas 1 - Szombathely és még 11 település

    • Czeglédy Csaba - DK

A 45 éves szombathelyi jogász az MSZP-ben kezdte politikai karrierjét, rövid megszakítással 1998 óta önkormányzati képviselő szülővárosában, 2006-tól alpolgármester is volt. Czeglédyt 2002-ben elítélték adócsalás miatt, 2017-ben pedig a rendőrség őrizetbe vette bűnszervezetben elkövetett nagy értékű adócsalás gyanúja miatt. Az ügyben még nem hirdettek ítéletet. A vád szerint Czeglédy többszintes céghálón keresztül közvetített diákmunkásokat, és az évek alatt összesen több mint 6 milliárdnyi adót nem fizetett meg. Czeglédy szerint koncepciós eljárás folyik ellene, a hatóságokat bizonyos politikai, gazdasági szereplők irányítják, és hamisan azt a látszatot próbálják kelteni, hogy ő ellenzéki pártok részére sikkasztott.

Idén áprilisban vált hivatalossá, amit már korábban is pletykáltak, hogy a DK jelöltje lesz, akkor Dobrev Klára így ajánlotta Czeglédyt a választók figyelmébe:

„Csaba két gyermek édesapja, születése óta a Derkovits-lakótelepen él. Ügyvéd, aki sorra leplezi le a fideszes hazugságokat és nyeri a pereket a hatalom képviselői ellen. Haladás-szurkoló, és szenvedélyes hosszútávfutó. Mivel Csabát személyesen is ismerem, biztosan tudom, hogy ő a legalkalmasabb ember a feladatra, aki tisztességgel és kemény munkával fogja meghálálni a bizalmát.”

  • Ungár Péter - LMP, támogatja: Jobbik, MSZP, Párbeszéd
photo_camera Fotó: botost/444.hu

Ungár jelenleg a legfiatalabb képviselő a parlamentben, az országgyűlés első olyan tagja, aki már a rendszerváltás után született, és az első olyan képviselő, aki nyíltan vállalta, hogy meleg. Édesanyja a Fidesz egyik főideológusa, Schmidt Mária. Családi vállalkozásain keresztül Ungár annak ellenére is szorosan kötődik a NER-hez, hogy 2013-ban az LMP-ben kezdett el politizálni.

Vagyonát az elmúlt években saját médiabirodalom kiépítésére használta, övé az Azonnali.hu, és több vidéki lap (az egerugyek.hu, a szentgotthárdi 9970.hu, a kaposvári kpsvr.hu). 2018-ban Szombathelyen is indított egy helyi ügyekkel foglalkozó hírportált, az ugytudjuk.hu-t. De hogy mégis mit keres Ungár Szombathelyen, azt az egyik saját szórólapján így indokolta:

„Én valóban nem itt születtem, nem itt nőttem fel. Szombathely nekem választott politikai otthonom: beleszerettem a városba, az itteni emberekbe, a környékbe. Nem azért indulok ebben a választókerületben, mert itt lehet a legkönnyebben mandátumhoz jutni, hanem azért, mert én Szombathelyet, Balogunyomot, Bucsut, Dozmatot, Felsőcsatárt, Horvátlövőt, Nárait, Nardát, Pornóapátit, Sét, Toronyt és Vaskeresztest akarom képviselni az Országgyűlésben.”

  • Koczka Tibor - Új Világ Néppárt, támogatja: DK
Koczka Tibor
photo_camera Koczka Tibor Fotó: Vágvölgyi Bálint / Nyugat.hu - a Nyugat.hu engedélyével

A szombathelyi Koczka eredeti végzettsége testnevelő tanár, népművelő, de hamar a média felé fordult, újságíróként, kommunikációs szakemberként dolgozott. Hende Csabát régóta ismerte, egy gimnáziumba jártak, együtt sportoltak, így végül fideszesként került Koczka a szombathelyi képviselő testületbe 2014-ben. Alpolgármesterré is választották, de hamar megromlott a viszonya Hendével.

Ekkor került közelebbi kapcsolatba Molnár Miklóssal, akivel azóta is együtt dolgoznak, jelenleg a Pálinkás József-féle Új Világ Néppártban. Abban bíznak, hogy magukhoz hasonló, kiábrándult fideszeseket tudnak megszólítani és az ellenzéki összefogás mellé állítani.

2018-ban Hende Csaba 49.92%-os eredményt ért el, az őt követő három ellenzéki jelölt akkor összesen 46,65%-ot kapott. A megyében ebben a választókerületben van a legnagyobb esély megszorongatni a Fideszt.

Vas 2 - Sárvár és még 76 település

  • Molnár Miklós - Új Világ Néppárt, támogatja: LMP

FRISSÍTÉS: Augusztus 26-án Molnár Miklós visszalépett, mégsem indul.

photo_camera Forrás: Pro Savaria Egyesület Facebook

A közgazdász végzettségű Molnár szombathelyi nagyvállalkozó, 2002-ben a Pro Savaria jelöltjeként került be a szombathelyi önkormányzatba, azóta is aktív alakítója a város közéletének, bár saját bevallása szerint, szeret a háttérben maradni. A közgyűlésben hagyományosan kiegyenlítettek a jobboldali és baloldali erőviszonyok, 2009-ben egy MSZP-s képviselő lépett át a Pro Savariaba, így akkor az MSZP-s városvezetés vesztette el közgyűlési többségét, 2019-ben pedig egy hasonlóan váratlan akcióval Molnár lepte meg a Fideszt:

link Forrás

Molnár 2020 elején mondott le önkormányzati képviselői mandátumáról, helyét Koczka Tibornak adta át, és az elmúlt időszakot a Vasivíz Zrt. vezérigazgatójaként töltötte. Pozíciójából vitatott körülmények között idén augusztusban hívták vissza.

  • Bányai-Németh Gábor - Momentum
photo_camera Forrás: Bányai-Németh Gábor hivatalos Facebook oldala

A 42 éves kőszegi Bányai-Németh 3 évet tanult az ELTE Jogtudományi karán, de tanulmányait nem fejezte be. Angliában, Ausztriában és Németországban vendéglátósként dolgozott. Jelenleg a Momentum kőszegi szervezetének elnöke. 2020-ban petíciót indított, hogy a civil ellenálláshoz csatlakozva megakadályozzák egy erdészeti út kialakítását a Kőszegi-hegység egyik völgyében.

  • Hencz Kornél - MSZP, támogatja: Párbeszéd
photo_camera Forrás: Hencz Kornél hivatalos Facebook oldala

Az 50 éves celldömölki temetkezési vállalkozó Hencz jelenleg alpolgármester szülővárosában, és politológiát tanul a Milton Friedman Egyetemen. Érdekli a motorsport, a lövészet, a muzeális fegyverek és a súlyemelés is. Vagyonnyilatkozata szerint jelentős készpénzzel rendelkezik, 100 millió forint mellett tart még körülbelül 40 milliót különböző valutákban. Ritka az olyan őszinte politikusi imidzs, mint Henczé, az egész megyében, de talán az egész országban nincs még egy olyan jelölt, aki a kivasalt politikusfotók mellé ilyen lazasággal tenné ki magánélete minden részletét:

photo_camera Forrás: Hencz Kornél hivatalos Facebook oldala
  • Szilágyi Tamás - DK
photo_camera Forrás: Szilágyi Tamás hivatalos Facebook oldala

„Én fiatal vagyok, és úgy nőttem fel, hogy Magyarország a hazám, de Európa az otthonom” - olvasható a Demokratikus Koalíció egyik facebookos fotóján az idézet Szilágyitól. A megyei előválasztás legfiatalabb indulója 21 éves, de már két éve a hegyfalui önkormányzat DK-s képviselője, a Soproni Egyetemen gazdálkodás és menedzsment szakán tanul, hobbija a néptánc.

A Fidesz-KDNP jelöltje 2018-ban 61.38%-ot ért el, az utána következő Jobbik, MSZP-P és LMP jelöltjei összesen 35,81%-ot

Vas 3 - Körmend és még 126 település

  • Ipkovich György - MSZP, támogatja: Párbeszéd, LMP
photo_camera Forrás: mszp

A 67 éves jogász végzettségű Ipkovich 11 évig dolgozott ügyészként szülővárosában, Szombathelyen. Az MSZP alapító tagja, az első szabad önkormányzati választások óta tagja volt a szombathelyi közgyűlésnek. 2002–2010 között Szombathely polgármestere, 2005–2014 között országgyűlési képviselő volt. 2020. szeptembere óta az MSZP Vas megyei alelnöke.

  • Bana Tibor - MMM, támogatja: Közösen Vas Megyéért, LMP
photo_camera Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Bana jelenleg független országgyűlési képviselő, de 2018-ban a Jobbik országos listájáról jutott be a Parlamentbe. A Jobbik frakciót 2020-ban hagyta el, akkor így indokolta döntését:

„Szerettem volna, ha a párt jobbközép, polgári és európai erőként működik, ehelyett nihilizmus, populizmus és belső leszámolás jött Jakab Péter és Gyöngyösi Márton vezetésével, ami számomra teljességgel vállalhatatlan.”

Bana 1985-ben született Körmenden, hívő református, 2012 óta a Szentgotthárdi Református Egyházközség presbitere.

Politikai pályafutását a MIÉP Ifjúsági Tagozatában kezdte 2004-ben, 2007-től Jobbikos, 2008-ban megyei elnökké választották. 2009-2010 között Balczó Zoltán európai parlamenti képviselő belföldi asszisztenseként dolgozott.

  • Dr. Pleva Dániel - Momentum, támogatja: DK
photo_camera Forrás: Pleva Dániel hivatalos Facebook oldala

A 31 éves Pleva PhD egyetemi oktató, állatorvos és gomba-szakellenőr, a Momentum körmendi szervezetének alapító elnöke. Néhány hete sikerült kicseleznie a kormánypárti KESMA lapot és hirdetnie magát a Vas Népében:

photo_camera Forrás: Pleva Dániel hivatalos Facebook oldala


A kormánypárti Németh Zsolt 2018-ban 63.52%-ot szerzett ebben a választókerületben, míg a mögötte végző három ellenzéki összesen 34,23%-ot.Az előválasztásra készülő egyéni választókerületekről szóló összeállításaink itt találhatók.