Az ügyészség nem tudta megállapítani, hogy a vezérkari főnök valótlanságot állított-e

POLITIKA
2021 szeptember 13., 08:00
comments 12

"[A] feljelentés alapján nem vonható le megalapozott következtetés, hogy Ruszin-Szendi állítása elferdített vagy valótlan állítás lett volna" - állapította, vagy talán inkább nem állapította meg az ügyészség Hadházy Ákos feljelentése alapján a Magyar Honvédség vezérkari főnökének arról az állításáról, mely szerint a tálib hatalomátvétel után a nyugati szövetségesekkel együttműködő afgánok kimenekítésére indított akció során az is előfordult, hogy az evakuálást végző egyik gépen egy utas "már a bombát szerelte a vécében, amikor sikerült lekapcsolni".

link Forrás

Ruszin-Szendi mindezt az "Operation Sámán" névre keresztelt magyar mentőakcióról szóló sajtótájékoztatóján közölte a konkrétumok részletezése nélkül. Ez utóbbitól talán azért tekinthetett el, mert a NATO hivatalos tájékoztatása alapján a katonai szervezetnek például tudomása se volt ilyen esetről, nem tudták megerősíteni a magyar vezérkari főnök állításait, mert ilyen esetet nekik egyetlen, a menekítésben részt vevő ország kormánya sem jelzett.

photo_camera Ruszin-Szendi Romulusz (j) Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján állította, hogy egy kimenekített afgán már az őt evakuáló gép vécéjében bombát szerelt össze. A vélt incidensről rajta kívül a világon senki sem számolt be, a NATO-nak se volt róla tudomása. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Hadházy ezek alapján tett feljelentést Ruszin-Szendivel szemben, mivel szerinte a vezérkari főnök megalapozatlan állításai alkalmasak a félelemkeltésre, közveszéllyel fenyegettek, és akár rémhírterjesztésnek, uszításnak is minősülhetnek. Az ügyészség viszont elutasította a feljelentést, bár Hadházy szerint csak annyi lett volna a dolguk, hogy megkérdezzék a vezérkari főnöktől, hogy sajtótájékoztatóján melyik NATO-tagállam vagy légitársaság melyik repülőjére utalt, aztán megkeresni az érintett légitársaságot vagy NATO-tagállamot, hogy valóban megtörtént-e a Ruszin-Szendi által emlegetett eset.

Hadházy tolmácsolásában az ügyész szerint azért nem minősül Ruszin-Szendi nyilatkozata bűncselekménynek, mert a "tábornok csak úgy sztorizgatott, múltbeli eseményt elevenített fel, fel sem merült benne, hogy ezzel az évek óta a menekültek ellen heccelt magyarokat fenyegetné", ő pedig a feljelentésében nem bizonyította, hogy "egyik repülő mosdójában sem szereltek bombát a mocskos migránsok". Azt ugyanakkor posztjában is elismeri, hogy a törvény betűje szerint Ruszin-Szendi kijelentése nem minősül rémhírterjesztésnek vagy uszításnak, bár szerinte attól az még az volt. Azt viszont továbbra is állítja, hogy a közveszéllyel fenyegetés, amennyiben Ruszin-Szendi nem tudja igazolni állítása valóságosságát, megvalósult.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.