Hétvégi olvasnivaló a zuglói szennyestől a pukkadni készülő kínai buborékig

reggel 4
2021 szeptember 25., 06:31

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

ELŐVÁLASZTÁS

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Felvillantak a karakterek közötti különbségek a második vitán. Karácsony, Dobrev, Jakab, Fekete-Győr és Márki-Zay az RTL Klubon vitatkoztak. Előkerült Őszöd, etikai eljárások, rezsicsökkentés, a határkerítés és a nyugdíj is. Élőben tudósítottunk a második miniszterelnök-jelölti vitáról, ahol kiderült, fordul a kocka Zuglóban: Karácsony már nem támogatja Tóth Csabát.

photo_camera Forrás: Google

A bejelentés egy kemény hét után érkezett a XIV. kerületben induló befolyásos MSZP-s politikus számára, ami azzal kezdődött hogy előválasztási ellenfele egy alapítványba rejtett gyártelepről mutatott be dokumentumokat kettejük zuglói vitáján. A papírok alapján elmeséljük, mi a korrupciógyanús telekügy lényege.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Az előválasztás az ellenzéki politizálás eddigi legnagyobb teljesítménye. Kényszer hatására, nehezen jött össze, de így is komoly önuralom és elszántság kellett hozzá a pártok részéről, és nagyon sok munka a civilekéről. A jelöltek kiválasztásához mérhető jelentősége van a mozgósításnak, és annak, hogy létrehoztak egy helyzetet, amiben tétje lett az ellenzéki politikusok szavának. Magyari Péter elemzése.

Szűcsné Posztovics Ilona polgármester a tatabányai közgyűlésben
photo_camera Szűcsné Posztovics Ilona polgármester a tatabányai közgyűlésben Fotó: Szűcsné Posztovics Ilona/Facebook

Szétszakad a tatabányai ellenzéki összefogás. Hogy mennyire törékeny dolog az ellenzéki összefogás, azt jól mutatja a 2019-es önkormányzati választásokon Tatabányán győzni tudó egyesült ellenzék esete. Tatabánya ellenzéki polgármestere ugyanis most bejelentette, három másik képviselővel együtt kilép a közgyűlési többséget adó Összefogás frakcióból. Az okokat Szurovecz Illés cikke mutatja be.

Utolsó előtti alkalommal jelentkezünk a Partizán előválasztási vitasorozatának legfrissebb vitaösszefoglalóival. Pénteken a két pécsi választókörzet jelöltjei mérkőztek meg egymással Gulyás Márton vezetésével.

  • Baranya megye 1.: Mellár Tamás (MSZP-Párbeszéd) - Nemes Balázs (Momentum)

Miért nem ment el Dr. Mellár Tamás a Pride-ra? És miért ment el a Hír TV-be? Vagy ott nem is járt, csak Nemes Balázst hagyta cserben az emlékezete? Mire kapja a havi félmillió forintos fizetését Nemes a pécsi önkormányzattól? És miért nem lehet megvesztegetni Mellárt? Most akkor van konfliktus Péterffy Attila (Pécs polgármestere) és Dr. Mellár Tamás (Pécs országgyűlési képviselője) közt? És kihez húz Nemes Balázs a Momentum és Péterffy közti viszályban? A teljes vita rövid videós összefoglalója:

link Forrás

Ha e-mailben olvasod a hírlevelet, a videót erre a linkre kattintva érheted el.

  • Baranya megye 2.: Keresztes László Lóránt (LMP) - Szakács László (DK)

Az elmúlt napok Jobbikos botrányai nem maradtak tabu témák ezen a pécsi vitán, Jakab Péter parlamenti felszólalását (Orbán Viktória) és az ózdi jelölt karlendítését különbözően ítélték meg a jelöltek, emellett a 2010 előtti korszak felemlegetése is okot adott az összezördülésre. A teljes vita összefoglalója:

link Forrás

Ha e-mailben olvasod a hírlevelet, a videót erre a linkre kattintva érheted el.

COVID-21

photo_camera Fotó: KAROLY ARVAI/AFP

„Mondtam, hogy covidos vagyok, de azt mondták, ha tudok járni, menjek be a tesztre” - Érintettek azt mesélték a 444-nek, lábon kell elmenniük tesztre a covidgyanús betegeknek, akiknek PCR-t kér a háziorvosuk.

Úgy alakítják a szabályokat, hogy koronásként simán meg lehet úszni a tesztelést. Az oltottak abban érdekeltek, hogy ha vannak is tüneteik, hallgassanak róla. Tesztelhetnének automatikusan minden kontaktszemélyt vagy tünetet produkáló embert, de erre valamiért másfél éve nem hajlandó a magyar járványkezelés.

Ahogyan most tesztelnek, az alapján megközelítően sem fog kiderülni, hány koronavírus-fertőzött van az országban. Jó eséllyel nagyon sok olyan koronavírusos beteg van, akiről nem tud és nem is nagyon akar tudni a rendszer.

ELHALLGATÁS

photo_camera Fotó: Direkt36

A legkínosabb információkat takarta ki a Fudan-iratokból a kormány. A kormány tavasz óta tagadja, hogy kínai óriáshitelből épülne a Fudan budapesti kampusza. Az erre utaló részeket gondosan kitakarták a Fővárosi Önkormányzat kérésére kiadott dokumentumokból, de pechjükre a Direkt36-nak megvoltak ugyanezek az iratok. Így kiderülhetett, mit próbált elhallgatni Palkovics László minisztériuma.

PEGASUS

Lefotózta Orbán igazi arcát, katonai kiberfegyverrel figyelték meg, mindenki megvonta a vállát. Németh Dánielnél kevesen tettek többet azért, hogy közérthetően megmutassák az Orbán-rendszer lényegét. Eredményeire minden nap hivatkoznak a magyar közéletben. Lehallgatásánál már csak a sztorit övező közöny a durvább.

COSTA DEL SOL

photo_camera Fotó: WEI XI/Imaginechina via AFP

Az európai szervezett bűnözés egyik központjába költözhetnek Orbán Ráhelék. Egyre rosszabb a közbiztonság a betörések és a bandaháborúk miatt, a festői Marbellán mégis sok milliárdos érzi magát otthon. Nemrég egy külföldi kormányfő rokonainak vagyonát zárolták itt.

HÍRLAPI KACSA

FAKE NEWS: mi az, ami a kormány szerint FAKE NEWS? Orbán „fake news-os támadásvilágot” emleget, Szijjártó szerint globális fake news-támadás zajlik Magyarország ellen, Varga Judit a sajtót fake news-hálózatnak nevezi. De tényleg fake news-e, amit annak neveznek, és mindig zavarják-e a kormányt az álhírek?

ADÓFIZETŐK PÉNZE

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Ez az 55 milliárd forintos beruházás az ígéretek szerint meg fog térülni. A Hungexpót nem a vadászati világkiállítás miatt újították fel, bár Semjénék álomrendezvényén mutatkozik majd be. Új konferencia-központtal, és benne 4,6 milliárdos székrendszerrel csábítanánk ide a jól jövedelmező konferenciaturizmust.

Balásy Gyula a New Land Media honlapján
photo_camera Balásy Gyula a New Land Media honlapján Fotó: New Land Media / 444 grafika

Az állampárti propaganda tette sokszoros milliárdossá a rejtőzködő Balásy Gyulát. Sorozatot indítunk a Fidesz kormányzásának legnagyobb nyerteseiről. Az első: Balásy Gyula, akin keresztül tökéletesen be lehet mutatni, hogyan is képzeli a piac működését a NER.

TANODA

photo_camera Fotó: botost/444.hu

„Szívfájdító, amikor az összes cigány gyerek azt mondja, hogy hátul és egyedül ülnek az iskolában”. Riport a Pest megyei Csörögről, ahol a helyi tanodába járó gyerekek azzal kezdték a településen a közösségépítést 2011-ben, hogy a cigánysoron becsengettek minden házba és elmondták miért vannak itt. A helyi cigány családok mára már teljesen befogadták a tanodát, a gyerekek pedig annyira szeretik, hogy akkor is ott vannak, ha nincs is foglalkozás.

GLOBÁL

Alekszej Miller, a Gazprom elnök-vezérigazgatója.
photo_camera Alekszej Miller, a Gazprom elnök-vezérigazgatója. Fotó: Sputnik via AFP

Kevés orosz gáz jön Európába, óriási az áremelkedés. Január óta 250, a múlt héten 30 százalékkal ment fel a földgáz ára. A fő oka az, hogy a Gazprom sokkal kevesebbet szállít, mint szokott, és októbertől még kevesebbet ígér. Feltehetően az Északi Áramlat 2 engedélyeit akarják kizsarolni.

Gazdálkdó és fia Sokoto államban, Nigériában
photo_camera Gazdálkdó és fia Sokoto államban, Nigériában Fotó: LUIS TATO/AFP

Indul a globális csúcstalálkozó, ahol teljesen átalakítanák a világ élelmiszer-rendszerét. Csütörtökön kezdődött az ENSZ Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozója, ahol kitalálnák, hogyan lehet fenntartható az élelmiszer-termelés 2030-ra. De sokan nem elégedettek, zöld mezőgazdasági szervezetek bojkottálnak és saját eseményt szerveznek.

Joe Biden és Emmanuel Macron a G7-ek nyári cornwalli csúcstalálkozóján még barátságosan lapogatták egymás hátát. Most elég fagyossá vált köztük a viszony.
photo_camera Joe Biden és Emmanuel Macron a G7-ek nyári cornwalli csúcstalálkozóján még barátságosan lapogatták egymás hátát. Most elég fagyossá vált köztük a viszony. Fotó: POOL FOR YOMIURI/The Yomiuri Shimbun via AFP

Miért borította rá az asztalt Franciaország az USA-ra? Nagyköveteket hívtak vissza, és még az EU-nál is lobbiztak a közös fellépésért az Egyesült Államokkal, Ausztráliával és Nagy-Britanniával szemben, mert azok hárman megállapodtak egy tengeralattjáró-bizniszről. Mi közük ehhez, és miért fáj nekik ennyire?

Evergrande egyik projektje a sok közül, Huai'an városában
photo_camera Evergrande egyik projektje a sok közül, Huai'an városában Fotó: STR/AFP

Pukkanás közelében a kínai ingatlanpiaci buborék, és nem lehet megmondani, hogy mekkora válság lesz majd ebből. Vannak, akik szerint Kína Lehman Brothers-pillanata lehet az Evergrande csődje, mások szerint Hszi Csin-ping szándékai szerint alakulhatnak a dolgok. 300 milliárd dolláros adósságot görgető ingatlanvállalat dőlhet be a héten, és senki se tudja biztosan, milyen következményei lesznek ennek.

Angela Merkel, leköszönő német kancellár
photo_camera Fotó: CHRISTIAN MARQUARDT/NurPhoto via AFP

A tudósoknak nehezítést, a vonalas környezetvédőknek könnyebbséget hozhat a Merkel-korszak vége. Angela Merkel német kancellár négy ciklusa során kiemelten kezelte a tudományt. Ez alól egyetlen terület jelentett kivételt: a klímavédelem. Vajon milyen irányba téríti el a német és az uniós tudomány- és klímapolitikát a hét végén esedékes szövetségi választások kimenetele, és mi várható a 21. századot eddig meghatározó Merkel-korszak után?

KIÁLLÍTÁS

Kitöméspornó, diaporáma-orgia és egy meglepően menő magyar pavilon: ezt kapod a pénzedért a Vadászati Világkiállításon. Ennyi nagyméretű döglött állatot sertéspestis idején se látni. A mínusz egyedik napi villámtúra alapján a világkiállítás a vadászokon kívül a kábósok és a gyerekek nagy kedvence lehet. A lefejezett szarvasok mellett a legnagyobbat meglepetésre nem más, mint L. Simon László domborította. Szily-etűd nr1.

Kovács “Drótszőrű” Zoltán államtitkár megijedt a Ludwig Múzeum látogatóitól, hiába van puskája. Czinege Lajosék védelmében meg kell jegyeznem, hogy nem emlékszem olyanra, hogy a Magyar Munkásmozgalmi Múzeum a „muflonozás gépfegyverrel, szovjet katonai helikopterből, bevodkázva” témakörben rendezett volna nívós kiállítást a kor jegyzett alkotóinak részvételével. Szily-etűd nr1.

Gerhard Richter a háttérben egyik művével 2018. június 28-án, Potsdamban.
photo_camera Gerhard Richter a háttérben egyik művével 2018. június 28-án, Potsdamban. Fotó: BERND SETTNIK/dpa Picture-Alliance/AFP

Megtalálni a személyest a vásznon - Amikor Gerhard Richter tavaly bejelentette, hogy befejezte festészeti életművét, a világ egyik leghíresebb német művésze búcsúzott. A Magyar Nemzeti Galériában idén ősszel nyílt kiállítás segít megismerkedni a kortárs művészet nagy alakjának pályájával.

KÖNYV

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Kőhalmi Zoltán: Én nem gondolom, hogy igazam van, nem akarok semmit megmondani senkinek, maximum provokálok. A humorista új könyvében egy macimézes flakon életét követve elmélkedik környezetpusztításról, környezetvédelemről, hulladékkezelésről, bányászatról és az emberiség folyamatos sorozatnézéséről is.

Bede Zsuzsanna és Standovár Júlia a TOBE Gallery előtt
photo_camera Bede Zsuzsanna és Standovár Júlia a TOBE Gallery előtt Fotó: Halász Júlia

„A könyvünk arról szól, hogy lebontsuk a szexualitás körüli tabukat”. Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus és Standovár Júlia fotóművész közös könyve rendkívül izgalmas módon dolgozza fel a szex és szexualitás kérdéseit. Van-e értelme csak a szülőkre bízni a szexuális felvilágosítást? Kérdezhet-e bármit egy szakember a saját gyerekétől?

HÉTVÉGI NÉZNIVALÓ

photo_camera Fotó: Halász Júlia/444

A Betyársereg ellentüntetésén több volt a férfi csók, mint az első vidéki Pride-on. Sosem énekelték még ennyien szivárványos zászlóval a kezükben a Nélküledet. Több százan tüntettek a családok védelméért is. Békésen, de botrányokkal övezve zajlott az első felvonulás. Pedig sosem volt ilyen megalázó melegnek lenni a pécsi pár szerint, akikkel végigkövettük a Pécs Pride-ot.

Ez már többről szól, mint hogy ki induljon Zuglóban a Fidesz ellen. Van-e bizonyíték a zuglói ügyekben? Miért ez az egyetlen hely az egész országban, ahol a Kutyapárt is beszállt az előválasztásba? Hogy lett szimbolikus a zuglói csata? Itt a Magyar Jeti új része.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.