Bejött a DK taktikája, hogy Dobrevet és Gyurcsányt különválasztották az országjáráson

POLITIKA
2021 október 06., 08:09
comments 17

Minden politikus kötelező szónoki fordulata a „járom az országot”, „találkozom az emberekkel”.

Ebben az előválasztáson sem volt hiány.

„A Fideszt nem pénzzel, hanem lábbal lehet legyőzni. Le kell gyalogolni a vidék Magyarországát, hogy harcba hívhassunk mindenkit, aki változást akar” - ezt az üzenetet variálta Jakab Péter elég sokszor az elmúlt hónapokban.

„A helyi választópolgárokkal szeretném megvitatni azokat az ügyeket, amelyek számukra a legfontosabbak” - indult országjárásra Márki-Zay Péter.

„Az országjárásom elején megígértem, hogy sok-sok településre elmegyek, mert tudom, hogy választást csupán a fővárosból nem lehet nyerni. Hiszen szükség van mindenkire; a falusi tanítóra, a nagyvárosi sofőrre és egy kisebb településen élő könyvelőre egyaránt” - szállt harca Dobrev Klára.

Az első fordulós eredményekből egyértelmű, hogy bár volt két vidéki miniszterelnök-jelölt, Jakab Péter a miskolci hátországgal és Márki-Zay Péter kétszeres Fidesz-verő hódmezővásárhelyi polgármesterként, a DK volt a legsikeresebb a vidék megszólításában.

link Forrás

Az előválasztáson leadott szavazatok 70 százaléka volt vidéki, 30 budapesti.

Egy másik szempont: a saját szavazatokon belül mennyi volt a nem budapesti voksok aránya? Dobrev vidéki kampánya olyan jól sikerült, hogy az összes szavazata háromnegyedét vidéken kapta. Budapesten ugyanakkor jóval gyengébb volt Karácsonynál, ezt most nem fogjuk ebben a cikkben részletesen szétszálazni, csak egy grafikon erejéig.

link Forrás

Karácsony fővárosi fölénye arra nem volt elég, hogy országosan kiegyenlítetté tegye a versenyt. Az első forduló hivatalos végeredménye szerint Dobrev a szavazatok 34,84 százalékát, Karácsony a 27,3 százalékát, Márki-Zay a 20,4 százalékát, Jakab a 14,08 százalékát, Fekete-Győr András a 3,39 százalékát kapta.

Visszatérve a vidéki szavazatokhoz.

A saját szavazatokon belül csak Jakabnál volt magasabb a vidéki szavazatok aránya, mint Dobrevnál, 87,5 százalék, de ehhez kellett az is, hogy a Jobbik elnöke csapnivalóan szerepelt a fővárosban. Márki-Zaynál kétharmad-egyharmad a vidéki-fővárosi szavazatok aránya. Karácsonynál kiugróan magas a fővárosi támogatottság (a szavazatai 41,4 százaléka volt budapesti, és csak 58,6 jött vidékről.)

A DK-s vidéki sikerének nyilván számos oka van, a párt tábora elkötelezett és jól szervezett. De az országjárásban adódott egy olyan plusz Dobrev mellett, ami a többieknek nem volt. És nem is magát Gyurcsány Ferencet irigyelhették, hanem a tökéletes pótjelöltet, aki mindenféle gond nélkül lelkesítette, tüzelte, ölelgette a saját táborát.

A DK-nál úgy szervezték meg az országjárást, hogy a Dobrev-Gyurcsány házaspár az ország különböző szegleteit járta külön-külön. Nem volt olyan vidéki helyszín, ahol együtt tartottak volna fórumot.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Dobrev és Gyurcsány tavasszal már kampányoltak, akkor heti három fórumot tartottak fejenként. Júniusban rákapcsoltak, tolták a júliust is, majd augusztusban Dobrev tartott egy több hetes pihenőt, a 20-i hosszú hétvége után viszont csúcsra járatták a turnézást, a legvégén már napi 2-3 fórumot is tartottak.

Gyurcsányt a koronavírus kivette egy időre a kampányból. Szeptember 3-án már rekedtség miatt lemondta az aznapi fórumait, 4-ére kiderült, hogy koronás, tesztelték Dobrevet is, de nála negatív lett a vizsgálat. (Dobrev korábban elkapta a vírust, és be is volt oltva. Gyurcsány oltottan kapta el a deltát.) 10 nap után Gyurcsány újra belevetette magát a kampányba, szónokoltak, csevegtek, szelfiztek a rajongókkal megállás nélkül.

Ahol jártak mindketten

Majdnem 20 olyan város volt, ahová Dobrev és Gyurcsány is elment külön-külön. Ilyen volt Békéscsaba, Debrecen, Dunakeszi, Dunaújváros, Gyula, Jászberény, Kalocsa, Kaposvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Szeged, Szentes, Székesfehérvár, Szigetszentmiklós, Szolnok, Szombathely, Zalaegerszeg. (Érden júniusban és szeptemberben is járt Dobrev, Gyurcsány is ment volna, de a koronavírus-fertőzése miatt elmaradt a program).

Hogy mi alapján választották ki a helyszíneket, azt a DK-nál nem árulták el. Annyit mondtak, hogy korábbi választási eredmények és mostani felmérések alapján döntöttek arról, hol fórumoznak.

Dunakeszin Dobrev úgy duplázott, hogy Gyurcsány is járt ott külön.

De Eger ennél is kiemeltebb figyelmet kapott a DK-s házaspártól. Itt nemcsak kétszer járt Dobrev, miközben Gyurcsány is kampányolt a városban, de most októberben Dobrev harmadszorra is visszamegy a hevesi megyeközpontba.

Amúgy messze nem itt volt a legjobb Dobrev eredménye.

Ahová Dobrev visszatér

Dobrev a tervek szerint a következő városokba megy még kampányolni, mindegyikben volt már legalább egyszer: Szolnok (42,64 százalékot kapott az első körben), Szombathely (43,04 százalék), Pécs (36,86 százalék), Tatabánya (46,05 százalék), Debrecen (két választókerület is van: 36,7 százalék és 37,94 százalék), Veszprém (35,53 százalék), Szeged (szintén két választókerület: 34,46 százalék és 31,61 százalék) és Eger (40,13).

Vagyis vegyes a kép, van, ahol sokkal több szavazatot kapott az országos átlagánál (34,84 százalék), de elmegy újra, és vannak a kihagyhatatlan nagyvárosok is (Szeged, Debrecen, Pécs), ahol látják a lehetőséget a javításra.

A DK-nál meghúzták azt is, hogy a két vidéki rivális városát is felkereste Dobrev. Miskolc nyilván kihagyhatatlan volt, ide kétszer is elment Dobrev, júniusban és szeptemberben, és be is jött: a DK-s politikus több szavazatot kapott a város két választókerületében, mint a hazai pályán induló Jakab.

Hódmezővásárhelyen Dobrev már nem járt ilyen sikerrel, Márki-Zay ott besöpörte a szavazatok 51 százalékát. De a DK-s jelölt azért itt is begyűjtötte a szavazatok 25 százalékát (többet mint Karácsony, Jakab és Fekete-Győr együtt).

A kiskunhalasi nagy győzelem

Nézzük meg azt az 5 választókerületet, ahol Dobrev a legjobban szerepelt.

link Forrás

A kiskunhalasi központú, Bács-Kiskun megyei 5-ös választókerületben gyűjtötte be arányaiban a legtöbb szavazatot, 52,32 százalékot. A DK miniszterelnök-jelöltje augusztus végén járt itt.

Dobrev Klára és a DK-jelöltje, Horváth Roland Károly Kiskunhalason
photo_camera Dobrev Klára és a DK-jelöltje, Horváth Roland Károly Kiskunhalason Fotó: Dobrev Klára/Facebook

Férje már korábban, július közepén fórumozott a városban, forró hangulatban, fideszes ellentüntetőkkel, akik aztán a helyi fideszes képviselő irodájába vitték be a tábláikat.

link Forrás

A többi jelölt elkerülte Kiskunhalast.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.