Karácsony Márki-Zay támogatására buzdít, az őt jelölő pártok nem

POLITIKA
2021 október 11., 15:09
comments 26

Karácsony Gergely pénteki visszalépése váratlan helyzetbe hozta az őt támogató pártokat. Bár a főpolgármester Márki-Zay Péter támogatására biztat, az LMP és az MSZP egyik jelölt mögé sem áll be a második fordulóban, a Párbeszéd pedig még nem adott világos választ a kérdésre. Karácsony pártjának szóvivője viszont nyilvánosan beállt Dobrev Klára mögé, és így tett egy sor MSZP-s politikus is.

  • Szombathely MSZP-s polgármestere és az MSZP elnökségi tagja, Nemény András még aznap közölte, hogy Dobrev Klárát fogja támogatni a második fordulóban.
  • Szintén pénteken jelentette be Gőgös Zoltán MSZP-s politikus, hogy „korábbi korrekt munkakapcsolatuk és régi barátságuk miatt” Dobrevre szavaz.
  • Szitka Péter, Kazincbarcika MSZP-s polgármestere vasárnap állt be Dobrev mögé. Szerinte „az mégiscsak közröhej, hogy három ciklus után nem az elért eredmények alapján akarja, hogy döntsünk Orbán Viktor, hanem mert Gyurcsány így meg úgy”.
  • Hiller István, az MSZP egykori vezetője vasárnap a Népszava kérdésére, Dobrev nevének említése nélkül mondta el, hogy mögé áll be: „Baloldali ember vagyok, egy magyar szociáldemokrata. Az én választókerületemben (ahol egyébként teljesen kulturált és korrekt versengés zajlott) több párt, így a DK is támogatott. Segítettek, aláírást gyűjtöttek, részt vettek az előválasztás lebonyolításában. Én 84 százalékot szereztem. Márki-Zay mozgalma az ellenfél jelöltjét támogatta. Az én döntésem ebből a szempontból világos.”
  • Gajda Péter, Kispest MSZP-s polgármestere hétfőn nem is magyarázta túl a dolgot, csak kiposztolta a szavazólapját, amin Dobrevre húzta az ikszet.
  • Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere hétfőn azt mondta, azért Dobrevet támogatja, mert szerinte „nem pusztán egy korrupciómentes, hanem egy igazságosabb Magyarországra van szükségünk”.
  • Teleki László, az MSZP nemzetiségi tagozatának elnöke ugyancsak hétfőn állt be Dobrev mögé: „Dobrev Klárát támogatom az ellenzéki miniszterelnök jelöltek versenyében! Ő soha nem mondana olyat, mint ellenfele, Márki-Zay: „Abszolút nem ördögtől való lenne statisztikát vezetni arról, hogy ki a cigány és ki a nem cigány”. Nem akarom, hogy ma a cigányokról vezessenek statisztikát, holnapután a kövérekről és utána kik következhetnek…..?!”

Kunhalmi Ágnes vasárnap a hvg.hu-nak azt mondta, elnökségi döntés született arról, hogy egyik jelöltet sem támogatják Karácsony visszalépése után, mert a párt tagsága túlságosan megosztott a kérdésben.

Megkérdeztük az MSZP sajtóosztályát, hogy mi a párt álláspontja ezekről a kiállásokról, és kaptak-e útmutatást az MSZP politikusai azzal kapcsolatban, hogy a pártvezetéshez hasonlóan ne foglaljanak állást egyik miniszterelnök-jelölt mellett sem, vagy támogathatják nyilvánosan a nekik szimpatikus jelöltet.

Utóbbi kérdésre nem kaptunk választ, azt írták, hogy „a Magyar Szocialista Párt tagjai között vannak, akik úgy gondolják, hogy Dobrev Klára alkalmasabb a két jelölt közül és vannak, akik úgy gondolják, hogy Márki-Zay Péter. Éppen ezért a legbölcsebb döntést hozta az MSZP elnöksége azzal kapcsolatban, hogy az MSZP pártként a második forduló győztesét fogja támogatni”.

Az MSZP-nek 18 jelöltje győzött az előválasztáson. Közülük ketten foglaltak állást bármelyik jelölt mellett: a budapesti 16-os körzetben győztes Hiller Dobrev mellett állt ki, a budapesti 13-as választókerületben győztes Vajda Zoltán pedig Márki-Zayt támogatja. Ez nem nagy meglepetés, mivel Vajda a Márki-Zay vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom tagja, aki - többek közt - az MSZP támogatásával indult, és azért lett formailag MSZP-s győztes, mert a párt frakcióját választja majd, ha bekerül a parlamentbe.

Karácsony pártja, a Párbeszéd nem adott ki világos közleményt arról, hogy beállnak-e a talpon maradt jelöltek valamelyike mögé. Egy nyakatekert Facebook-posztban vasárnap azt írták, hogy a párt „támogatja Karácsony Gergelyt és Jóvátételi programját, továbbá elkötelezett az ellenzéki egység megőrzése és megerősítése mellett”. Pár órával a poszt előtt a párt szóvivője, Barabás Richárd azt közölte, hogy már le is szavazott Dobrevre, mert Márki-Zay „az elmúlt héten számára a totális megbízhatatlanságát bizonyította, és már azt se hiszi el neki, amit kérdez. Barabás kijelentéseire Karácsony Gergely péntek délután a 444-nek azt mondta, hogy „nem ez a párt álláspontja”.

Józsefváros párbeszédes alpolgármestere, Dr. Erőss Gábor vasárnap azt mondta, azért támogatja Dobrevet, mert „a magyarok jólétet, s még inkább: létbiztonságot szeretnének. Nem még több migránsozásra, outingra és atyai pofonra vágynak (immár „baloldalról”), hanem bér- és nyugdíjemelésre”. Szerinte illúzió azt képzelni, hogy Márki-Zayt ne tudnák “összegyurcsányozni” a kormánymédiában, ha ő lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Hat párbeszédes jelölt győzött az előválasztáson, eddig egyikük sem állt ki egyik talpon maradt miniszterelnök-jelölt mellett sem.

Az LMP Karácsony pénteki bejelentése után közölte, hogy hivatalosan egyik jelöltet sem fogják támogatni a második fordulóban, mert a párt „azt az egyértelmű döntést hozta korábban, hogy az előválasztás esetében csak egy zöld jelölt mögött tud felsorakozni”. A pártnak öt jelöltje győzött az ellenzéki előválasztáson, nyilvánosan egyikük sem nyilatkozott arról, kit támogat a második fordulóban.

Márki-Zay Péter az ATV Híradónak hétfőn azt mondta, hogy Orbán hatalomban tartását szolgálja azoknak a politikusoknak a kiállása, akik az első fordulóban még Karácsonyt, a másodikban viszont Dobrevet támogatják. Azt állítja, két olyan politikusról is tud, akit zsarolni próbált a DK, hogy álljanak ki Dobrev mellett.

„Nem csak Karácsony Gergelyt árulják el ezzel, hanem a hazánkat. És nem tudom, hogy kit mivel vesznek rá, de sokan panaszkodnak, hogy folyamatos nyomás alá vannak helyezve, és kényszerítik őket mindenféle módszerekkel, arra, hogy álljanak ki Dobrev Klára mellett, miközben ők is pontosan tudják, hogy ezzel Orbán Viktort tartják hatalomban.”

Dobrev szerint Márki-Zay a hazaárulózással olyan határt lépett át, amit „mindenki átléphetetlennek tartott”, mert „hazaárulózni a Fidesz szokott”, az ellenzéki összefogásban eddig még nem történt ilyen. Úgy gondolja, hogy amit Márki-Zay csinál, az „már valódi gyűlöletkampány”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.