Fekete hattyúkat tenyésztenek Észak-Koreában, hogy legyen mit enni

külföld
2021 október 29., 09:33
comments 2

Kreatív megoldásokra kényszerül az észak-koreai vezetés az élelmiszerhiány kezelésére. Ilyenek a pénzt helyettesítő kuponok és az emberi fogyasztásra szánt hattyúk tenyésztése.

A Reuters hírügynökség nemzetközi megfigyelőkre hivatkozva arról számol be, hogy egyre komolyabb probléma az élelmszerhiány az országban. A dél-koreai hírszerzők csütörtökön egy zártajtós parlamenti meghallgatáson arról beszéltek, hogy Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun arra adott utasítást, hogy minden szem rizsre vigyázzanak, és mindenben támogassák a mezőgazdaságot. Az országban most járnak a betakarítás végefelé, és egyelőre úgy tűnik, az időjárásnak köszönhetően idén talán jobb lesz a termés, mint tavaly. A hírszerzők arról is beszámoltak, hogy Észak-Korea arra készül, hogy újranyissa határait Kína és Oroszország felé az elkövetkező hónapokban.

Az élelmiszerhiány a szankciók és a világjárvány hatására most különösen súlyos probléma az országban.

Kim Dzsongun 2021. október 10-én beszédet mond Phenjanban.
photo_camera Kim Dzsongun 2021. október 10-én beszédet mond Phenjanban. Fotó: EyePress via AFP

Kim Dzsongun beismerte, hogy „feszült” a helyzet, és elnézést kért az állampolgároktól azért, hogy áldozatokat kellett hozniuk azért, hogy elkerüljék a koronavírus elterjedését. Ugyanakkor azt is mondta, hogy idén jelentős volt a gazdasági fejlődés, és Észak-Korea megtagadta, hogy az ENSZ megfigyelőket küldjön az országba az éhínség veszélye miatt.

Észak-Korea hivatalosan egyetlen koronavírusos esetet sem jelentett. A segélyszállítmányokat most kezdik beengedni, és Kína adatai szerint a kereskedelemben is megindult egy lassú növekedés.

Sajtóhírekben arról írnak észak-koreai forrásokra hivatkozva, hogy a központi bank pénzt helyettesítő kuponokat nyomtat, ami nagyjából 1 dollárt ér, mert annyira nincs készpénz. A Rimjin-gang nevű, Japán székhelyű portál arról ír, a kuponok már augusztus óra keringenek az országban, és azért voltak kénytelenek használni az észak-koreaiak, mert nem érkezett papír és tinta Kínából.

Az élelmiszerhiányra utal az is, hogy a héten az észak-koreai állami média az egyébként díszmadár fekete hattyú emberi fogyasztását népszerűsítette, és bejelentették, hogy ipari mennyiségben fognak bele az állat tenyésztésébe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.