Biden beszólt Hszinek és Putyinnak, amiért nem mentek el a klímacsúcsra

külföld
2021 november 02., 20:57
comments 5
photo_camera Biden a COP26 klímacsúcson, Glasgowban, 2021. november 2-án Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Bírálta Kínát és Oroszországot az amerikai elnök, Joe Biden a Glasgow-ban zajló COP26 klímacsúcson, ahol a két keleti nagyhatalom delegációik révén képviseltette magát, de személyesen se Hszi Csin-ping kínai elnök, se Vlagyimir Putyin orosz elnök nem utazott el a konferenciára. „

Biden kedd este kérdésre válaszolva nyilatkozta azt, hogy a klímaválság jelenleg a legfontosabb globális ügye a nemzetközi közösségnek, és ebben minden nagyobb kibocsátó országnak megvan a maga felelőssége. Az amerikai elnök úgy fogalmazott, Kína egyszerűen nem vett erről tudomást, és ugyanez a helyzet Oroszországgal.

Biden különösen Kínát pécézte ki, Kína ugyanis a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, őt követi az Egyesült Államok, az Európai Unió, India és utána Oroszország.

"Kína a világ vezető nagyhatalma kíván lenni, erre nem jelenik meg a csúcson? Ugyan már” - méltatlankodott az amerikai elnök, aki szerint Hszi hibát követett el ezzel a lépéssel. Putyinra azt mondta, érthetetlen, miért hallgat, miközben Oroszország alaposan megsínyli a válságot.

A glasgow-i csúcs két hétig, november 14-ig tart, és 120 vezető politikus vesz részt rajta.

Hszi állítólag 2020 eleje, azaz a koronavírus-válság kitörése óta nem hagyta el Kínát. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője sem indokolta meg, miért maradt távol az orosz elnök.

A két keleti vezető már nem utazott el a római G20-csúcsra sem, de ott legalább videókonferencián tolmácsolták üzenetüket. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt