A Kúria helyben hagyta a Fidesz egyik népszavazási kérdését

POLITIKA
2021 november 09., 05:29

Hétfői végzésével helyben hagyta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát a Fidesz egyik népszavazási kérdéséről, ami úgy szól, hogy

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”

A Népszava cikke szerint érdekessége az ügynek, hogy a háromtagú tanácsot Varga Zs. András Kúria-elnök vezette, akinek kinevezése előtt egyetlen percnyi bírói gyakorlata sem volt, most mégis előadó bíróként járt el.

Orbán Viktor még júliusban, elég váratlanul, pont a Pegasus-botrány kirobbanásakor jelentette be, hogy a kormány „gyermekvédelmi” népszavazást kezdeményez. Az NVB jóvá is hagyta a kormánypárt kérdéseit, ám ezeket több magánszemély és szervezet is megtámadta a Kúrián. A Kovács András bíró által vezetett kúriai tanács korábban elutasította már a „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” hitelesítését, ami miatt a kormány az Alkotmánybírósághoz fordult.

Ezenkívül három kérdésről kell még döntenie a Kúriának:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

A népszavazás várhatóan jövőre, még az sem kizárt, hogy az országgyűlési választással egy időben zajlik majd.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.