Hídfoglalókért kiálló hídfoglalókat vettek őrizetbe Londonban

2021 november 21., vasárnap 6:14

Harminc tiltakozó aktivistát vett őrizetbe a rendőrség London központjában, a Lambeth hídon, mert akadályozták a közúti forgalmat, írja az MTI.

A tüntetők Nagy-Britannia leghangosabb klímaaktivistái miatt vonultak a hídra. Az Insulate Britain nevű informális szervezet több tagját ugyanis a héten több hónapos börtönbüntetésre ítélték. Azért kapták ezt a komoly büntetést, mert többször is lezárták a forgalmat az ország egy-egy fontosabb közútján. Egy alkalommal még az M25-ös autópályát is blokkolták.

A szombati tiltakozók ugyanezt a formát választották, hogy kiálljanak társaikért. Egyúttal felszólították a kormányt, hogy finanszírozza a brit lakásállomány energiahatékonyságának javítását célzó nagyszabású programot. Ez a téma az Insulate Britain egyik legfontosabb fókusza.

A londoni Lambeth híd szombaton. Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

Az aktivisták azt állítják, hogy az Egyesült Királyságban található házak a legrégebbiek és a leghidegebbek közé tartoznak Európában. Az ország lakói minden évben hatalmas mennyiségű energiát kénytelenek fordítani a helyiségek fűtésére, ami hozzájárul az üvegházhatású gázok légkörbe történő kibocsátásához. Az Insulate Britain azt is állítja, hogy évente akár tizezer idős ember is meghal télen és késő ősszel az Egyesült Királyságban, akik kénytelenek takarékoskodni az otthoni fűtéssel, veszélyeztetve ezzel egészségüket.

A csoport neve nem először szerepel a 444-en. Az egyik vezetőjük Monty Python-szerű rádiós szerepléséről itt lehet olvasni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt