Hídfoglalókért kiálló hídfoglalókat vettek őrizetbe Londonban

klímaváltozás
2021 november 21., 06:14

Harminc tiltakozó aktivistát vett őrizetbe a rendőrség London központjában, a Lambeth hídon, mert akadályozták a közúti forgalmat, írja az MTI.

A tüntetők Nagy-Britannia leghangosabb klímaaktivistái miatt vonultak a hídra. Az Insulate Britain nevű informális szervezet több tagját ugyanis a héten több hónapos börtönbüntetésre ítélték. Azért kapták ezt a komoly büntetést, mert többször is lezárták a forgalmat az ország egy-egy fontosabb közútján. Egy alkalommal még az M25-ös autópályát is blokkolták.

A szombati tiltakozók ugyanezt a formát választották, hogy kiálljanak társaikért. Egyúttal felszólították a kormányt, hogy finanszírozza a brit lakásállomány energiahatékonyságának javítását célzó nagyszabású programot. Ez a téma az Insulate Britain egyik legfontosabb fókusza.

A londoni Lambeth  híd szombaton.
photo_camera A londoni Lambeth híd szombaton. Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

Az aktivisták azt állítják, hogy az Egyesült Királyságban található házak a legrégebbiek és a leghidegebbek közé tartoznak Európában. Az ország lakói minden évben hatalmas mennyiségű energiát kénytelenek fordítani a helyiségek fűtésére, ami hozzájárul az üvegházhatású gázok légkörbe történő kibocsátásához. Az Insulate Britain azt is állítja, hogy évente akár tizezer idős ember is meghal télen és késő ősszel az Egyesült Királyságban, akik kénytelenek takarékoskodni az otthoni fűtéssel, veszélyeztetve ezzel egészségüket.

A csoport neve nem először szerepel a 444-en. Az egyik vezetőjük Monty Python-szerű rádiós szerepléséről itt lehet olvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.