Ismeretlen tettes ellen eljárásokat folytat a rendőrség a Városháza eladásának ügyében

POLITIKA
2021 november 23., 19:13
comments 4
Anonymous - screenshot a Bennfentes.net videójából
photo_camera Anonymous - screenshot a Bennfentes.net videójából

„Az ügycsoportot érintően a rendőrségre több feljelentés is érkezett, amelyek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt eljárásokat folytatunk ismeretlen tettes ellen. A nyomozások érdekeire tekintettel ezekről nem adunk bővebb tájékoztatást.”

Ezt a Mediaworks Hírcentrumának érdeklődésére közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kedd késő délután. A hír elsőként a Magyar Nemzet híroldalán jelent meg.

November elején jelent meg először a hír, hogy a forráshiánnyal küzdő Fővárosi Önkormányzat eladná a Városházát. Az Indexhez jutott el egy dokumentum, ami erre engedett következtetni.

Akkor Karácsony Gergely tagadta, hogy ilyen szándéka lenne Budapestnek, később aztán kiderült, hogy Barts J. Balázst, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. elnök-vezérigazgatója valóban folytatott ebben az ügyben egyeztetéseket, a hivatal szerint a főpolgármester tudta nélkül, és emiatt megrovásban is részesült.

Barts érintettségét egy hangfelvétel bizonyította, majd egymás után kerültek újabb hangfelvételek is nyilvánosságra a Bennfentes.net nevű oldalon.

A másodikon egy üzletember - állítólag Gansperger Gyula - beszélt, és többek közt az is elhangzott, hogy egy másik illető, Berki Zsolt - aki az első alkalommal kiszivárogtatott felvételek szerint szerződést kötött a Városháza eladására egy ingatlanirodával - Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel állhat kapcsolatban. A hangfelvételen egy jutalékos rendszerről esik szó.

Karácsony ezt követően közölte, hogy a városvezetés egyetlen tagja sem találkozott soha semmilyen tárgyaláson sem Gansperger Gyulával, sem Berki Zsolttal, és a felvételeket manipulálták. A főpolgármester azt mondta, hogy feljelentést tesznek az ügyben. Ugyanezt nyilatkozta Kiss Ambrus is.

Pár nappal később olyan felvétel jelent meg, amin Bajnai Gordon volt miniszterelnök hallható, aki arról beszél, hogy van fővárosi szándék a Városháza eladására, ami az önkormányzatnak érdemi bevételt hozhatna, de a politikai támadások elkerülése miatt az ügyletet a választások utánra időzítenék.

Bajnai később azt írta Facebook-oldalán, hogy találkozott Gansperger Gyulával a nyáron, de világossá tette, hogy ebben az ügyben nincs befolyása, közvetítői szerepe, és hogy szerinte egy ilyen szimbolikus jelentőségű épületet érintő beruházás a jelenlegi irracionális politikai környezetben mindenképpen politikai támadások kereszttüzébe kerülne.

Az egykori kormányfő szerint nyilvánvalóan titkosszolgálati eszközökkel figyelhették meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.