Inflációellenes csomagot jelentett be a lengyel kormány

külföld
2021 november 25., 13:23
comments 2

Az üzemanyag- és energiaárak növekedését enyhítő, inflációellenes csomagot jelentett be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján a kormányfő elmondta: az Európai Unióban még megengedett minimális szintre csökkentik az üzemanyagok jövedéki adóját december 20-tól öt hónapig, és január elejétől öt hónapra nullára csökkentik a kiskereskedelmi árrést, valamint az ár részét képező környezetterhelési díjat, amelyet a közútfejlesztésekre fordítanak Lengyelországban.

A földgáz áfáját januártól három hónapra 23 százalékról 8 százalékra csökkentik. A háztartások számára nullára, a többi fogyasztó esetében pedig az Európai Unióban megengedett minimális szintre csökkentik a háztartási energiát terhelő jövedéki adót. Januártól márciusig 23 százalékról 5 százalékra csökkentik az energia áfáját.A lengyel állami statisztikai hivatal múlt héten közölte, hogy októberben az éves infláció 6,8 százalék volt a szeptemberi 5,9 százalék után.

Az infláció növekedését Morawiecki a sajtóértekezletén egyrészt a koronavírus-járvány során hozott gazdaságvédelmi intézkedésekkel magyarázta, másrészt azzal, hogy a Gazprom orosz gázipari vállalat "ármanipulációi" nyomán a gázárak, az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) keretében kiadott engedélyek hirtelen drágulása miatt pedig a többi energiahordozó ára jelentősen megemelkedett.

Az energia- és üzemanyagárak növekedése miatt bekövetkező élelmiszerár-emelést enyhítendő, a családoknak bevételüktől függő járadékokat ajánlanak. Ezekből több mint 5 millió háztartás részesülhet - jelentette be Morawiecki.Az intézkedések következtében csökkenő állami költségvetési bevételek kiegyensúlyozása érdekében befagyasztják a közigazgatási kiadásokat - jelentette be a kormányfő. Azt is közölte, hogy az Európai Tanács legközelebbi ülésén szorgalmazni fogja az uniós ETS-engedélyek kereskedelmi elveinek módosítását úgy, hogy megfékezzék ezek árának hirtelen növekedését.

Bejelentette, hogy a mintegy 10 milliárd zloty (785,8 milliárd forint) költségvetési bevételkiesést okozó csomag intézkedéseit nagyrészt kormányhatározatok révén, nem pedig törvényhozói úton vezetik be. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.