Az ukrán külügyminiszter azt mondta, fegyvervásárlásról tárgyalnak uniós országokkal

külföld
2021 november 28., 11:47

„Több partnerünkkel is nagyon aktív párbeszédet folytatunk, akik készek hadifelszerelést és fegyvereket eladni nekünk, hogy Ukrajna minél inkább képes legyen megvédeni magát” – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Zeitnak.

Ezután elismerte, hogy uniós országokkal is folytatnak kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokat hadiipari eszközökről, de nem részletezte, melyekkel.Kuleba elutasította, hogy Ukrajna erősítése szítaná az Oroszországgal való konfliktust, sőt azt mondta, aki nem működik együtt velük ezen a területen, az az oroszok pozícióját erősíti.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter
photo_camera Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Németország például nem hajlandó fegyvert eladni Ukrajnának. „Egyes országok sajnos elfogadják azt az orosz narratívát, hogy Ukrajnát nem szabad felfegyverezni, mert ez valamiféle katonai akcióra ösztönözne minket. Ez teljes nonszensz. Nem támadtunk meg senkit, és nem áll szándékunkban katonai eszközökkel megoldani a Donyec-medencei problémát” – mondta erre.

Az elmúlt hetekben ismét sokat lehetett hallani orosz csapatösszevonásokról a határ mentén, ami akár egy invázió előkészítését is jelentheti. Amerikai titkosszolgálati jelentések is beszámoltak erről, igaz, az elmúlt években legalább harmincszor fordult elő hasonló.

Kuleba azt mondta, ha Oroszország nem annektálta volna 2014-ben a Krím-félszigetet, talán ő is azt gondolná, hogy csak erőt akarnak demonstrálni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.