Az ellenzék bojkottálta a „gyermekvédelmi” népszavazásról szóló parlamenti szavazást, egyhangú döntések születtek

POLITIKA
2021 november 30., 11:59
comments 5

A kormánypárti képviselők szavazataival a parlament elfogadta a „gyermekvédelmi” népszavazásról szóló határozati javaslatot. A népszavazást valószínűleg a tavaszi országgyűlési választásokkal együtt tartják meg, ez a határozati javaslat szerint azt jelenti, hogy kb. 5,5 milliárd forinttal kerülhet többe az esemény. Az összeg önállóan megrendezett népszavazás esetén 12 686 900 000 forint lenne.

A parlamenti választással egyidejűleg megtartott referendum politikai haszna kormányoldalról sokszoros: a garantáltan magas részvételnek köszönhetően a kezdeményezőknek nem kell aggódniuk az érvényesség miatt, emellett a választók Fidesz melletti mobilizálását is segítheti az „árukapcsolás”. Arról, hogy népszavazást és választást egyidejűleg is lehessen tartani – a korábbi tilalmat eltörölve –, három héttel ezelőtt, november 9-én határozott a parlament.

A 4 népszavazási kérdésről külön-külön szavaztak most a képviselők, az ellenzék távol maradt a döntéshozataltól. Az LMP már reggel jelezte, hogy bojkottálja a határozathozatalt ez ügyben, és végül a többi párt is így cselekedett. Ezek után egyhangú döntések születtek, az első két kérdésnél volt egy-egy tartózkodó, a harmadiknál és a negyediknél annyi sem.

A 2022. tavaszi népszavazás kérdései a következők:

  • 1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • 2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • 3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • 4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Orbán Viktor miniszterelnök júliusban – a Pegasus-botrány kirobbanásakor – jelentette be, hogy a kormány „gyermekvédelmi” népszavazást kezdeményez. A Nemzeti Választási Bizottság jóváhagyta a kormány kérdéseit, ám ezeket több magánszemély és szervezet megtámadta a Kúrián. A Kovács András bíró által vezetett kúriai tanács elutasította a „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” kérdés hitelesítését, ami miatt a kezdeményező Alkotmánybírósághoz fordult, de végül lemondott róla, így öt helyett „négynemes” lesz a népszavazás.

Ezt Áder János köztársasági elnök írja majd ki a parlamenti választásokkal együtt.

Vejkey Imre expozét tart az országos népszavazás elrendeléséről szóló előterjesztés vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 30-án.
photo_camera Vejkey Imre, az igazságügyi bizottság KDNP-s elnöke expozét tart az országos népszavazás elrendeléséről szóló előterjesztés vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 30-án Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.