Bukásra áll a magyar kormány pere az EU ellen

eu
2021 december 02., 09:19
comments 16

Csütörtök délelőtt az EU Bíróságán nyilvánosságra hozták a testület főtanácsnokának véleményét a magyar és lengyel kormány által indított perben.

Ez alapján a Bíróság várhatóan visszautasítja a magyarok és a lengyelek panaszát, és nem semmisíti meg a jogállamisági mechanizmus nevű új szankciós eszközt. A várható ítélet alapján a Bíróság elsimeri a tagállamok jogát, hogy megbüntethetik a demokratikus rendszert leépítő kormányokat.

Úgy tűnik tehát, hogy a 2018-ban kitalált, 2020-ban elfogadott, ám eddig sohasem használt új EU-s büntetési rendszer hamarosan élesedhet, és elvi lehetősége lesz az EU intézményeinek, hogy komoly pénzeket vonjanak el a demokratikus normákat megsértő kormányoktól.

Budapest és Varsó szerint vissza akarnak élni az EU-s joggal

Ez az a per, amit a magyar és a lengyel kormány akasztott az Európai Bizottság és az Európai Parlament nyakába, mert szerintük törvénytelenül alkották meg azt a büntetési rendszert, ami alapján a tagállamoktól el lehet venni az EU-s támogatásokat, ha olyan jogállamisági problémák merülnek fel, amelyek veszélyeztetik ezek hatékony elköltését. A két kormány a szankciós jogszabály megsemmisítését kérte az EU Bíróságától. A Bíróság által csütörtök délelőtt bemutatott dokumentum alapján a két kormány igényét várhatóan vissza fogják utasítani.

Némileg leegyszerűsítve: ez az első olyan eszköz az EU-s intézmények kezében, amellyel érdemben szankciókat volnának képesek kivetni a demokratikus rendet megsértő kormányokra. Enélkül erre csak a hetes cikkely szerinti eljárás alapján van mód, de az lényegében használhatatlan, egyrészt mert ott a szankció túl durva (az adott ország szavazati jogának a felfüggesztése); másrészt az összes tagállam egyetértése kell az alkalmazásához, amit a mostani helyzetben a magyar-lengyel véd- és dacszövetség gyakorlatilag kizár.

Orbán VIktor és Mateusz Morawiecki, a két vétóval fenyegető kormányfő.
photo_camera Orbán VIktor és Mateusz Morawiecki, a két vétóval fenyegető kormányfő. Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Nem véletlen, hogy a varsói és a budapesti kormány igen régóta küzd az új szankció bevezetése ellen. Az Európai Bizottság még 2018-ban jött elő ezzel a szankciós tervvel, akkoriban még jogállamisági mechanizmus néven hozták elő. Orbán Viktor már abban az évben megmondta, ha a mechanizmusról szóló törvényt elfogadják, akkor Magyarország megvétózza a következő, 2020-27-re vonatkozó EU-s költségvetést.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.