Horthy Miklós, Szálasi Ferenc, Endre László és a magyar holokauszt

Lezárt tartalom a Kör tagjainak Történelem
2021 december 7., 14:29
comments 11

Sarkadi Zsolt két érdekes, fontos cikket írt a magyar holokausztról, 1944 egyik belügyi államtitkáráról, Endre Lászlóról és a szentkúti Endre-kúriáról.

Szeretném előrebocsátani, hogy semmiféle komoly, eredeti dokumentumokkal alátámasztható bizonyíték nincs azzal kapcsolatban, hogy az Endre-kúriában bármi fontos történt volna 1944 tavaszán-nyarán. Bizonyos, hogy ott április 22-én semmit sem döntöttek el, főleg nem azt, hogy a magyar zsidókat deportálni fogják. Naivitás azt feltételezni, hogy ilyen horderejű kérdést alezredesi (Eichmann) és BM-államtitkári (Endre) szinten és csak 1944. április 22-én dönthettek el. Régi tanítványaim, Kádár Gábor és Vági Zoltán „Végső döntés” c. könyvéről, amelyben ezt állítják, „A végső döntésképtelenség” címmel hosszú recenziót írtam.

Pelle János – a 444-en magáról állítottakkal szemben – nem történész, az ELTE-n nyelvszakon végzett, fordító, újságíró, az irodalomtudomány kandidátusa.

Vitacikkében számos tárgyi tévedés található, ezek puszta felsorolása oldalakat töltene meg, ezért ettől eltekintek.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt