Albániában terjeszkedik a 4iG

gazdaság
2021 december 08., 13:59
comments 2

Megállapodást kötött az ALBtelecom 80,27 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról a 4iG Nyrt - írja közleményében a cég. Az ALBtelecom Albánia első számú vezetékes, internet- és tévészolgáltatója, a legnagyobb optikai
hálózat tulajdonosa az országban és jelentős saját hálózattal bíró mobilszolgáltató. Az akvizíció újabb fontos lépés a 4iG nyugat-balkáni terjeszkedési stratégiájának megvalósításában. Az ALBtelecom irányító többségi tulajdonának megszerzése az albán hatóságok jóváhagyását követően, várhatóan 2022 januárjában zárulhat.

A Jászai Gellért vezette 4iG a Törökország egyik legjelentősebb vállalatcsoportja, a Çalik Holding többségi érdekeltségébe tartozó Cetel Telekomtól veszi meg az albán vállalat többségi részesedését. A 4iG tulajdonostársa az ALBtelecomban az albán állam marad, amely kisebbségi tulajdonosi jogait továbbra is az Albán Gazdasági Minisztériumon és az Albán Postán keresztül gyakorolja a társaságban.

A 4iG International Innivative IT Investment irodaháza a III. kerületi Montevideo utcában
photo_camera Fotó: Róka László/MTI/MTVA

ALBtelecom részvénycsomagja több lépésből álló tranzakcióval kerül a 4iG tulajdonába, melynek eredményeként intézményi befektetőként

a Çalik Holding 3 százalék körüli tulajdont szerezhet a 4iG-ben.Az együttműködés további közös üzleti lehetőségeket nyithat a Çalik Holding és a 4iG számára a balkáni térségben és Közép Ázsiában - írja a közlemény. „Szakmai befektetőként érkeztünk az országba, ahol hosszú távon szeretnénk jelen lenni a lakossági és üzleti ügyfelek magas minőségű kiszolgálásában. Tulajdonszerzésünk fontos állomás stratégiai törekvéseinkben, elkötelezettek vagyunk az albán távközlési szektor fejlődése, illetve Albánia digitalizációs törekvései mellett.” – idézi a közlemény Jászai Gellértet, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatóját.

A 4iG nemrég Montenegróban is bevásárolt, itt a Telenor helyi leányvállalatát vásárolta meg. Ennél viszont nagyobb üzlet Jászai Gellért cége számára, hogy megközelítőleg 232 milliárd forintért megvásárolta román DIGI magyarországi érdekeltségeit. A Jászai többségi tulajdonában lévő, állami megbízásokkal bőven megkínált 4iG és az állam távközlési szuperholdingot épít, ez már a nyáron kiderült. Szintén a nyáron de az izraeli műhold-szolgáltató Spacecom adásvételi szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG-vel amely mintegy 22,5 milliárd forintot fizetne a cégért. Emiatt nemrég magas beosztású izraeli védelmi tisztviselők határozottan tiltakoztak, mert "bizarr üzletnek" tartják, "amely Izrael műholdas kommunikációját instabil és antidemokratikus kezekbe adná”, arra utalva ezzel, hogy gyanújuk szerint Orbán Viktor áll a vásárlás mögött.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.