Több mint harmincan meghaltak, rengetegen maradtak áram nélkül a Fülöp-szigeteken egy tájfun miatt

katasztrófa
2021 december 18., 14:44

Harmincegy ember meghalt, teljes tartományokban szakadt meg az áram- és a mobiltelefon-szolgáltatás, illetve jelentős károk keletkeztek, elsősorban az ország középső részében, amikor a Rai tájfun lecsapott a Fülöp-szigetekre. Egy tartományi kormányzó elmondta, hogy a szélvihar a földdel tette egyenlővé a szigetét.

photo_camera Fotó: ERWIN MASCARINAS/AFP

A Rai tájfun péntek éjjel hagyta el az országot a Dél-kínai-tenger partjainál, miután átsöpört a déli és középső szigeteken fekvő tartományokon, ahonnan előzőleg több mint 300 ezer embert menekítettek ki.

A tájfunt kísérő szelek sebessége a 195 km/órát, a széllökéseké pedig a 270 km/órát is elérte. Az elmúlt években ez volt az egyik erősebb szélvihar a Csendes-óceán és a Dél-kínai-tenger között fekvő délkelet-ázsiai szigeteken. A szélvihar csütörtökön csapott le az ország délkeleti részén fekvő Siargao szigetére, de a távközlési fennakadások miatt két nap után sem ismert az áldozatok pontos száma és a károk mértéke. A kormány katasztrófa-elhárítási hivatala szerint legalább 31 ember halt meg. Rodrigo Duterte elnök azt ígérte, keres pénzt a szerencsétlenül járt tartományok megsegítésére, és a hét végén a térségbe utazik.

A Rai idén a tizenötödik trópusi vihar a Fülöp-szigeteken. Szupertájfunként tartják nyilván, mert ereje megfelel a legmagasabb kategóriájú hurrikánokénak az ötfokozatú Saffir–Simpson-skálán. Évente körülbelül öt hasonló erejű trópusi vihar keletkezik világszerte. A Fülöp-szigeteken évente mintegy húsz tájfun söpör végig. Az eddigi legpusztítóbb a Haiyan volt: 2013 novemberében 6300 ember halt meg, és több mint négymilliónak kellett elhagynia az otthonát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.