Több mint harmincan meghaltak, rengetegen maradtak áram nélkül a Fülöp-szigeteken egy tájfun miatt

katasztrófa
2021 december 18., 15:44

Harmincegy ember meghalt, teljes tartományokban szakadt meg az áram- és a mobiltelefon-szolgáltatás, illetve jelentős károk keletkeztek, elsősorban az ország középső részében, amikor a Rai tájfun lecsapott a Fülöp-szigetekre. Egy tartományi kormányzó elmondta, hogy a szélvihar a földdel tette egyenlővé a szigetét.

photo_camera Fotó: ERWIN MASCARINAS/AFP

A Rai tájfun péntek éjjel hagyta el az országot a Dél-kínai-tenger partjainál, miután átsöpört a déli és középső szigeteken fekvő tartományokon, ahonnan előzőleg több mint 300 ezer embert menekítettek ki.

A tájfunt kísérő szelek sebessége a 195 km/órát, a széllökéseké pedig a 270 km/órát is elérte. Az elmúlt években ez volt az egyik erősebb szélvihar a Csendes-óceán és a Dél-kínai-tenger között fekvő délkelet-ázsiai szigeteken. A szélvihar csütörtökön csapott le az ország délkeleti részén fekvő Siargao szigetére, de a távközlési fennakadások miatt két nap után sem ismert az áldozatok pontos száma és a károk mértéke. A kormány katasztrófa-elhárítási hivatala szerint legalább 31 ember halt meg. Rodrigo Duterte elnök azt ígérte, keres pénzt a szerencsétlenül járt tartományok megsegítésére, és a hét végén a térségbe utazik.

A Rai idén a tizenötödik trópusi vihar a Fülöp-szigeteken. Szupertájfunként tartják nyilván, mert ereje megfelel a legmagasabb kategóriájú hurrikánokénak az ötfokozatú Saffir–Simpson-skálán. Évente körülbelül öt hasonló erejű trópusi vihar keletkezik világszerte. A Fülöp-szigeteken évente mintegy húsz tájfun söpör végig. Az eddigi legpusztítóbb a Haiyan volt: 2013 novemberében 6300 ember halt meg, és több mint négymilliónak kellett elhagynia az otthonát. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.