Újabb független újság zár be Hongkongban

külföld
2022 január 03., 11:24
photo_camera Fotó: BERTHA WANG/AFP

Kedden befejezi működését a Citizen News nevű hongkongi portál, miután múlt héten lecsapott a rendőrség egy másik független szerkesztőségre, a Stand Newsra.

A Citizen News szerint a pekingi hatalom által szoros felügyelet alá vont városban egyre romlik a sajtószabadság helyzete, és muszáj garantálniuk a dolgozóik biztonságát. Rövid idő alatt hozták meg a döntést, látva a letartóztatásokat, mondta a lap egyik vezető szerkesztője.

A Citizen Newst 2017-ben alapították, és független, pártatlan, a szabadság, a nyitottság, a sokszínűség és a befogadás iránt elkötelezett újságként határozták meg. 40-en dolgoztak a szerkesztőségben.

Tavaly júniusban szűnt meg a legnagyobb demokráciapárti újság, az Apple Daily, amelynek alapítója jelenleg is börtönben van, legutóbb decemberben szabtak ki rá újabb büntetést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.