Az MSZP elnöke beperelte az OLAF-ot, mert szerinte Orbánnak falaznak Brüsszelben

január 11., kedd 7:53
2

Kedden a Facebookon jelentette be Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, hogy feljelentette az OLAF-ot, azaz az Európai Bizottság csalás elleni hivatalát.

Tóth hónapok óta próbálja közérdekű adatigényléssel megszerezni a hivataltól az Elios ügyben folytatott nyomozásának aktáit, de hiába. A „Rapport final de l’Office européen de lutte antifraude (OLAF) OF/2015/0034/B4 relatif aux activités d’éclairage public de Élios Innovatív Zrt.” című iratban megvan minden, amit az EU csalást üldöző hivatalnokai kiderítettek az ügyben, de nem mutatják meg.

Tóth az iratot tavaly szeptember elején kérte ki, aztán októberben meghosszabbították kérelme elbírálásának határidejét, majd a brüsszeliek elnémultak. Ha nem válaszolnak, az azt jelenti, hogy nem adják ki az anyagot. Tóth szerint ki kellene adniuk, és indokolniuk is kellett volna passzivitásukat, ezért beperelte őket az EU Bíróságán.

Az Elios-ügyről a Direkt 36 írt először, még 2015-ben. A miniszterelnök vejének cége számos önkormányzattal szerződött a közvilágítás korszerűsítésére EU-s pénzekből, feltűnően drágán, ráadásul a közbeszerzések előkészítésénél is feltűntek az Elioshoz köthető emberek. A botrány addig dagadt, hogy a magyar kormány kivette a programot az EU-s pénzekből finanszírozott beruházások közül, és inkább kifizette az egészet saját forrásból, hogy az EU ne szabhasson ki büntetést az ügyben.

Tóth szerint érthetetlen, hogy az EU intézményei miért "falaznak" ebben az ügyben a magyar kormánynak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt