"Az egységes ellenzék a kormányváltáskor kiszabadítja a magyar kultúrát a fideszes fogságból"

POLITIKA
2022 január 13., 15:05

A NER az elmúlt 11 évben a kultúrharc meghirdetésével megszállta a kultúra területét, és úgy hoztak döntéseket, hogy azokról nem volt szakmai és társadalmi konszenzus - kezdte Gréczy Zsolt az ellenzéki pártok közös tájékoztatóját. A DK politikusa arról beszélt, hogy "az új kormány szakmai szempontok mentén, a tehetségre és a szakmai minőségre összpontosítva szervezi majd át a mostani átláthatatlan és lojalitásra épülő rendszert az érintett szakmai szervezetek, alkotók, művészek, szakértők bevonásával." A jobbikos Brenner Koloman azt javasolta, hogy önálló kulturális minisztérium jöjjön létre és

az a pénz, amit Demeter Szilárd fideszes "kultúrpápa" kapott, vissza fog szállni a magyar polgárok közösségére, tehát az a vagyon a művészeti életet szolgáló közvagyon lesz.

Az új kormány vissza fogja állítani

  • a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt,
  • a Magyar Művelődési Intézetet
  • és a Képzőművészeti Lektorátust.
  • Illetve felülvizsgálja majd a Magyar Művészeti Akadémia státuszát is.

A Momentum kultúrpolitikusa, Halmai Róbert független és újjászervezett Nemzeti Kulturális Alapot ígért, illetve minimálisan 30 százalékos béremelést azoknak a szakembereknek, akik a kistelepüléseken önkormányzati intézményekben dolgoznak.

Az elmúlt évtizedekben annak a kísérletnek lehettünk szemtanúi, hogy a hatalom, a politika megpróbálta az egyik legfontosabb területet, a kultúrát elfoglalni. A kultúrának nem szabad semmiféle politikai célt szolgálnia, hiszen a kultúra akkor jó, ha szabad. Az Egységben Magyarország pártjainak az a legfontosabb állítása és vállalása, hogy garantálják a művészet, az alkotás, a kultúra szabadságát,

jelentette ki Hiller István. A szocialista politikus szerint "a politika feladata nem az, hogy megmondja, ki a jó rendező, a politikának nem az a dolga, hogy eldöntse, ki játssza Rómeót vagy Júliát, ki énekel vagy zenél jól, vagy alkot szépet. A politikának ezzel szemben lehetőséget, terepet, keretet kell teremtenie, lehetővé kell tennie a finanszírozás lehetőségeit, a színvonalat."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.