Budapest Pride: Szándékosan mossa össze Orbán Viktor a gyermekbántalmazást a melegekkel

belföld
2022 január 14., 15:38
comments 5

Szándékos félrevezetéssel próbálja összemosni a gyermekbántalmazást Orbán Viktor miniszterelnök a meleg és leszbikus emberekkel, valójában viszont a kormány a gyermekbántalmazó – írja közleményében a Budapest Pride, amely uszítás helyett valódi gyermekvédelmet követel.

Közleményükkel a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújára reagáltak, amelyben Orbán Viktor a gyermekvédelminek nevezett népszavazásról beszélt. Azt mondta, a gyermekeket meg kell védeni a pedofiloktól és a szexuális ragadozóktól, ezt szerinte a magyar törvények megfelelően kezelik. A másik kérdés viszont az, hogy az állam vagy az iskolai rendszer népszerűsíthet-e „bizonyos szexuális szokásokat, amiket a szülők egyébként nem fogadnak el”.

Hozzátette azt is, „van egy nagyon nagy vita” arról, hogy „bizonyos szexuális szokások” elvezetnek-e a pedofíliához.

A Budapest Pride szerint ez a nyilatkozat a választópolgárok szándékos megtévesztése, és „minden kiközösítő, ellenünk uszító kijelentés újabb eszköz a gyerekbántalmazók kezében, akik miatt a magyarországi LMBTQ gyerekek mindennapjaiban a félelem állandóan jelen van”.

„Aki ilyet tesz, annak nem a gyerekek fontosak, hanem a saját hatalma.”

A szervezet szerint az állami gondoskodás nélkülözi a gyermekjogi szemléletet, az állam sokszor képtelen biztosítani a gondjaira bízott gyermekek számára az egészséges, aktív, érzelmileg stabil gyerekkorhoz szükséges feltételeket. A gyermekotthonok alulfinanszírozottak és emberierőforrás-hiánnyal küzdenek, és folyamatosan derülnek ki az újabb és újabb hírek az ott elkövetett bántalmazásokról. Felidézik az ombudsman által feltárt gödi, kalocsai, esztergomi és zalaegerszegi eseteket.

Illetve azt is, hogy külföldre örökbe lehet adni állami gondozásban élő gyermeket, annak ellenére, hogy „a gyermekvédelmi alapelvek szerint örökbefogadásnál azt kell előnyben részesíteni, hogy a gyermek lakóhelyéhez legközelebb keressenek örökbefogadó szülőket”, ezzel szemben az azonos nemű párok általi örökbefogadást ellehetetlenítették.

A nem heteroszexuális párkapcsolatban élők a döntés előtt is „csak olyan gyermekeket fogadhattak örökbe, akik nevelését a heteroszexuális házaspárok nem vállalták”, mostanra viszont nekik „csak a külföldi örökbefogadás vagy az állami gondozás marad”.

A Budapest Pride közleménye megjegyzi, a jelenlegi kormányt „a gyerekek védelme mellett a nők, az anyák védelme sem érdeki, hiszen az erőszak áldozataivá vált nők és gyerekek védelméről szóló Isztambuli Egyezményt sem ültette át a magyar jogba”. Szerintük azért, mert „nem akarják kimondani, hogy a családon belüli erőszak nem elszigetelt, egyedi esetekből áll, hanem egy olyan óriási, rendszerszintű társadalmi probléma, ami a nők és gyermekek kiszolgáltatottságából és az alá-fölé rendelt káros nemi szerepekből ered”.

„A kormánynak fontosabb az ideológiai harc, mint a nők és gyerekek jogainak hatékony védelme.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.