Komoly hekkercsapás Ukrajna ellen

külföld
2022 január 14., 10:02
comments 4

Súlyos hekkertámadás-sorozat érte Ukrajnát, számos minisztérium, köztük a külügyminisztérium honlapja is elérhetetlenné vált. Az illetékesek szerint egyelőre korai volna még bárki felelősségét emlegetni, de korábbi tapasztalataik alapján azért kevés kétségük van afelől, hogy az oroszok voltak-e.

Erre utal a hekkerek által hátrahagyott üzenet is. "Ukránok, minden adatotok nyilvánosságra került. Féljetek, és számítsatok ennél is rosszabbra. Ez a múltatok, a jelenetek és a jövőtök" - állt a külügyminisztérium deface-elt oldalán hagyott üzenet.

A hekkertámadás igen feszült időszak közepén történt, a héten komoly diplomáciai egyeztetések folytak Oroszország és az Egyesült Államok, a NATO és az EBESZ között, melyeken a nyugati szövetségesek az ukrajnai helyzet eszkalációjának azonnali felfüggesztésére szólították Oroszországot, amely a nyugati hírszerzések szerint már közel százezres hadsereget sorakoztatott fel Ukrajna keleti határán. Oroszország ezzel szemben azzal a teljesen lehetetlen követeléssel fordult a NATO-hoz és az Egyesült Államokhoz, hogy a katonai szövetség vonuljon vissza 1998 előtti határai mögé, vagyis lényegében azt, hogy a NATO-hoz azóta csatlakozott egykori szocialista országokat és szovjet tagköztársaságokat tegyék ki a szervezetből, amihez önként és saját akaratukból csatlakoztak.

A tárgyalások lényegében eredménytelenül zárultak, ami még így is a kedvezőbb kimenetek egyike. Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes, az orosz főtárgyaló, aki eleve azzal érkezett, hogy nem akarja hagyni a nyugati "időhúzást", vagyis hogy a főbb, teljesíthetetlen orosz igényeken felül felvetett, rendkívül összetett témák, például a hagyományos haderők és a nukleáris fegyverek korlátozásának kérdésében hosszas tárgyalásokba bonyolódjanak. Ez utóbbi témák amúgy számos olyan technikai kérdést vetnek fel, melyek egyeztetése normálisan hónapokig, akár évekig is húzódhat.

Ezután annyira már nem volt váratlan, hogy Rjabkov csütörtökön, az EBESZ-ben folytatott egyeztetések napján arról beszélt, hogy zsákutcába torkolltak az egyeztetések, és azt is közölte, hogy nem látja értelmét további tárgyalásoknak. Wendy Sherman, az amerikaiak főtárgyalója már szerdán sejttette, hogy ez lesz. A NATO-orosz egyeztetések után beszélt arról, hogy ha Oroszország feláll a tárgyalóasztaltól, azzal csak egyértelművé teszi, hogy eleve nem is állt szándékában komolyan tárgyalni.

"Szakembereink már megkezdték az IT-rendszerek újraindítását, a kiberrendőrség pedig a nyomozást" - közölte a Guardian kérdésére az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleg Nyikolenko, aki "átmenetiként" jellemezte a kormányzati oldalak leállását. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.