Kapj el, ha tudsz! – válaszolta a kormány a pénzmegvonással fenyegető brüsszeli levélre

Lezárt tartalom a Kör tagjainak eu
2022 január 31., 10:06
comments 22

Néhány nap késéssel, de végül válaszolt a magyar kormány múlt héten az Európai Bizottság novemberi levelére, amelyet a feltételességi mechanizmus elindítása végett küldtek. Ezt a mechanizmust még soha nem alkalmazták az EU-ban, így először ad lehetőséget arra, hogy a demokrácia rossz állapota miatt támogatási pénzeket vonjanak el egy tagállamtól. Magyarország mellett Lengyelország is kapott hasonló levelet novemberben.

Ez az a mechanizmus, ami miatt a magyar és a lengyel kormány 2020 decemberében majdnem megvétózta az EU egész költségvetését, és ami miatt a két ország pert indított az EU Bíróságán, ahol február 16-án hirdetnek ítéletet. Erről az ítéletről Orbán Viktor a héten azt írta a honlapjára, hogy tudja, veszíteni fog a kormánya, de ez politikai döntés lesz, ami ellen a tagállamoknak fel kellene lépniük. És ez az ítélet, ami az EU jogérvényesülési biztosa szerint túl későn érkezik ahhoz, hogy az új mechanizmust az április 3-ára (a lehető legkorábbi időpontra) kitűzött magyar választás előtt életbe lehessen léptetni.

A Bizottság pont azért küldött levelet már tavaly novemberben Varsóba és Budapestre, hogy előkészítse a mechanizmus elindítását, hogy ne a bírósági ítélet napján kelljen a szankciós munkába belekezdeni.

A Bizottság novemberi levelének tartalmát elsőként a 444.hu ismertette részletesen. Az abban felsorolt magyarországi problémák képeznék az alapját a mechanizmus megindításának. A tíz oldalon sorolt gondok szinte mind a korrupcióval kapcsolatosak. A felsorolt vádak szerint Magyarországon az EU-s közbeszerzések könnyen cinkelhetők, a hatóságok ilyenkor félrenéznek.

Informálisra vett válasz

A magyar kormány válasza 53 oldal hosszú, és magyar nyelven küldték el a Bizottságnak. Rögtön az elején rögzíti a szöveg, hogy mivel az EU Bírósága még nem döntött az egész mechanizmus jogszerűségéről, ezért csak „az együttműködés tiszteletben tartása” miatt válaszol a kormány, és a levelezést nem is tartja hivatalosnak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.