Rekord pénzt fizet a kormány egy-egy munkahelyért a gödi Samsungnak

kapitalizmus
2022 február 09., 13:10
comments 9

Rekord összeget, munkahelyenként közel 28 millió forintot fizetett a Samsung gödi akkumulátorgyárának a kormány, írja a Külügyminisztérium által közzétett lista alapján a K-Monitor. A december 27-én aláírt szerződés szerint a kormány 33,7 milliárdos támogatást nyújt a koreai vállalatnak 1200 munkahely megteremtéséért. A Samsung beruházásának összértéke 367 milliárd forint.

Ugyanakkor a közvetlen támogatáson túl még infrastrukturális fejlesztésekkel is besegítettek a vállalatnak a bővítésbe. Tavaly szeptemberben a kormány négymilliárd forintos elektromosinfrastruktúra-fejlesztést jelentett be, hogy bővülhessen a Samsung SDI, és további üzemek költözhessenek oda. A 24. hu korábban arról írt, hogy 2020-ban a 3594 munkás körülbelül fele volt magyar állampolgár, mindössze 94 gödi dolgozott ott.

Emellett külön szabályokat is hoztak rájuk. Az ellenzéki vezetésű önkormányzattól a kormány a 2020 tavaszi veszélyhelyzet idején egy rendelettel, egyeztetés nélkül elvette a Samsung gyár területét (a város 20 százalékát), különleges gazdasági övezetnek minősítette, és a fideszes vezetésű megyei önkormányzatnak adta, ami azt jelenti, hogy azóta ez a testület oszthatja el az onnan származó adóbevételeket is. És ettől kezdve a környezetvédelmi szabályokat is a Pest Megyei Kormányhivatal állapítja meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt