Nem bünteti meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a háború ellen tiltakozó ukrán sportolót

sport
2022 február 12., 09:05

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem bünteti meg Vladiszlav Heraszkevics ukrán szkeletonost, amiért a pekingi téli olimpia pénteki napján futama végén egy „No war in Ukraine”, azaz „Ne legyen háború Ukrajnában!” feliratú kék-sárga (ukrán nemzeti színű) papírt tartott a kamerába.

photo_camera Fotó: Eurosport

Az akció után sokan találgattak, mi lesz Heraszkevics büntetése, hiszen az olimpiai szabályzat szerint „semmilyen tüntetés, politikai, vallási vagy faji propaganda nem megengedett az olimpiai helyszíneken, vagy más területeken a játékok ideje alatt”, ráadásul a kínai szervezők idén különösen ki vannak hegyezve az ehhez hasonló dolgokra.

„Ez az én álláspontom. Mint minden normális ember, én sem akarok háborút. Békét akarok az országomban, és békét akarok a világban. Ez az én álláspontom, ezért harcolok érte. A békéért harcolok” - mondta a sportoló a verseny után.

A NOB magyar idő szerint szombat reggelre hozott döntést, eszerint nem büntetik meg Heraszkevicset, ugyanis értelmezésük szerint tábláján nem politikai üzenet volt, hanem „általános békefelhívás”. (via Eurosport)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.