Donyeckben felrobbantották a szakadárok népi milíciáját vezető Gyenyisz Szinyenkov terepjáróját

február 18., péntek 17:29
25

Helyi idő szerint péntek este 7 órakor nagy erejű robbanás történt Donyeck központjában – jelentette a RIA Novoszty hírügynökség. Utóbb kiderült, a szakadár Donyecki Népköztársaság kormányának székháza közelében robbant fel egy autó. Az első hírek arról szóltak, hogy ádozatai nincsenek az esetnek, majd az Interfax röviddel később közölte, a terepjáró a DNK népi milíciájának a vezetőjéé, Gyenyisz Szinyenkové volt, aki sértetlen maradt.

Valamivel korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz kollégájával, Alekszandr Lukasenkóval lefolytatott tárgyalásairól beszámolva arról beszélt, hogy eszkalálódik a helyzet a Donbasszban.

Fotó: SERGEY BATURIN/Sputnik via AFP

Gyenyisz Pusilin, a szakadár „népköztársaság” első embere azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – egyben a haderő főparancsnoka – rövid időn belül parancsot adhat a támadásra. Ezzel összefüggésben a donyecki és a luganszki „népköztársaságok” is közölték, hogy kezdeményezik a civil lakosság evakuálását a határok közeléből.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter határozottan cáfolta, hogy a hadsereg támadást tervezne, amihez katonai vezetők is csatlakoztak. A vezető ukrán politikusok szerint minden ezzel kapcsolatos hír az orosz dezinformációs program része csupán.

A nap korábbi katonai-diplomáciai fejleményeiről ebben az elemző cikkünkben írtunk bővebben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt