Oleg Navalnij felfüggesztettjéből letöltendő lett, de úgy tűnik, már tavaly szeptemberben elhagyta Oroszországot

február 18., péntek 19:35

Oleg Navalnij ellen január végén adott ki körözést az orosz belügyminisztérium. Az illetékes felügyelet előzőleg kezdeményezte, hogy a bebörtönzött ellenzéki politikus öccsére – Alekszej jelenleg büntetését tölti, ennek időtartalmát várhatóan jelentősen meghosszabbítják – tavaly kiszabott 1 éves felfüggesztettet minősítsék át letöltendőre. Az erről szóló tárgyalást február 18-ára tűzte ki a bíróság, és most le is zajlott.

Miként a Meduza írja, a kezdeményezés célt ért, Oleg Navalnijnak börtönbe kellene vonulnia a bíróság döntése értelmében, ráadásul a szigorított fogva tartás feltételei mellett. Ez azonban várhatóan nem fog megtörténni, a lap ugyanis úgy tudja, hogy a célszemély még 2021 szeptemberében elhagyta Oroszországot, és valószínűleg Ciprusra repült.

Oleg Navalnij a moszkvai bíróságon 2021. január 29-én Fotó: AFP

Az ellenzéki politikus öccse ellen azért indult az eredetileg 1 éves felfüggesztettel záruló eljárás, mert tavaly januárban részt vett a bátyja ügye miatti ellenzéki tüntetéseken, és ezeken úgymond nem tartotta be a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatos előírásokat. A felügyelet szigorítást forszírozó kezdeményezésének oka, hogy egy ellenőrzéskor nem találták őt otthon.

Oleg Navalnij korábban három és fél évet töltött rács mögött az Yves Rocher-ügyben, erről magyarul is megjelent könyvet adott ki, amelyről hosszabban írtunk nemrégiben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt