Oleg Navalnij felfüggesztettjéből letöltendő lett, de úgy tűnik, már tavaly szeptemberben elhagyta Oroszországot

oroszország
2022 február 18., 19:35

Oleg Navalnij ellen január végén adott ki körözést az orosz belügyminisztérium. Az illetékes felügyelet előzőleg kezdeményezte, hogy a bebörtönzött ellenzéki politikus öccsére – Alekszej jelenleg büntetését tölti, ennek időtartalmát várhatóan jelentősen meghosszabbítják – tavaly kiszabott 1 éves felfüggesztettet minősítsék át letöltendőre. Az erről szóló tárgyalást február 18-ára tűzte ki a bíróság, és most le is zajlott.

Miként a Meduza írja, a kezdeményezés célt ért, Oleg Navalnijnak börtönbe kellene vonulnia a bíróság döntése értelmében, ráadásul a szigorított fogva tartás feltételei mellett. Ez azonban várhatóan nem fog megtörténni, a lap ugyanis úgy tudja, hogy a célszemély még 2021 szeptemberében elhagyta Oroszországot, és valószínűleg Ciprusra repült.

photo_camera Oleg Navalnij a moszkvai bíróságon 2021. január 29-én Fotó: AFP

Az ellenzéki politikus öccse ellen azért indult az eredetileg 1 éves felfüggesztettel záruló eljárás, mert tavaly januárban részt vett a bátyja ügye miatti ellenzéki tüntetéseken, és ezeken úgymond nem tartotta be a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatos előírásokat. A felügyelet szigorítást forszírozó kezdeményezésének oka, hogy egy ellenőrzéskor nem találták őt otthon.

Oleg Navalnij korábban három és fél évet töltött rács mögött az Yves Rocher-ügyben, erről magyarul is megjelent könyvet adott ki, amelyről hosszabban írtunk nemrégiben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.