Az oroszok azt állítják, hogy megöltek 5 ukrán szabotőrt, az ukránok azt mondják, ilyesmiről szó sincs

külföld
2022 február 21., 15:55
comments 8

Az orosz hadsereg és határőrség hétfőn „megsemmisített” öt Ukrajnából orosz területre behatoló „szabotőrt”, valamint két ukrán katonai jármű is átlépte a határt – jelentették orosz hírügynökségek. Az Interfax szerint az orosz hadsereg a harcjárműveket is hatástalanította.

Ukrajna hivatalosan cáfolta és álhírnek nevezte a jelentést, és kijelentette, nem tartózkodtak ukrán katonák a Rosztovi területen, amikor az incidens állítólag megtörtént.

„Egyetlen katonánk sem lépte át az Oroszországi Föderációval közös határt, és egyetlen katonát sem öltek meg ma” – közölte a kijevi belügyminisztérium egyik illetékese, Anton Herascsenko.

A „diverzáns-hírszerző” csoportot az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrei észlelték. Az orosz hadsereg állítja, az incidens közép-európai idő szerint hajnali 4 órakor történt a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu város közelében fekvő Mityakinszkaja falunál.

photo_camera Ukrán katona a frontvonalnál 2022. február 21-én Fotó: WOLFGANG SCHWAN/Anadolu Agency via AFP

„Az ukrán haderők gyalogságának két harci járműve orosz területre lépett Ukrajna felől, hogy a határon át ukrán területre evakuálja a szabotőrök csoportját” – közölte az orosz hadsereg, amely szerint egyetlen orosz katona vagy határőr sem sebesült meg.

A reggeli órákban Oroszország azt is állította, hogy egy ukrán tüzérségi lövedék a Rosztovi területen rombolt le egy kis épületet, amely a határőrség tulajdonában volt. Ukrajna ezt is tagadja.

A nyugati országok és Ukrajna hetek óta amiatt aggódnak, hogy Oroszország ürügyként használhat fel valóságos vagy megrendezett incidenst egy Ukrajna elleni offenzívához.

Az Oroszországgal határos oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt lévő kelet-ukrajnai térségben napok óta lőnek, ám az áldozatok egyelőre minimálisak. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.