Tényleg többet ér a Kutyapártra adott listás szavazat?

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
2022 február 21., 05:10
comments 63

Persze lehet, hogy csak azért, mert a fideszesek és az ellenzékiek már nem is beszélgetnek egymással, de az utóbbi hónapokban nem a kormány és az Egységben Magyarországért jelöltjeit támogatók közötti viták voltak a leghangosabbak, hanem az ellenzékieket és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot (MKKP) támogatóik vitái. Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt rögtön az előválasztás után megkérte a pártot, hogy álljanak be mögé, cserébe pozíciókat is ajánlott, majd amikor az MKKP ezt visszautasította, arról kezdett beszélni, hogy aki a Kutyapártra szavaz, az nemhogy elvesztegeti a szavazatát, de a Fidesz hatalomban maradását segíti.

Az MKKP ezzel szemben február elején egy matematikai elemzéssel is megtámogatta érvelését, miszerint a rá leadott listás szavazat akár háromszor is „többet érhet”, mint az ellenzéki összefogás listájára behúzott iksz. Csóka Endre, az MTA-tól elcsatolt Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet matematikusa előadást tartott erről, ebben többek közt azt mondta, ha az MKKP bejut a parlamentbe, további értékes mandátumokat vesz el a Fidesztől, és a Kutyapártnak sokkal fontosabb a listás szavazat, mint az ellenzéknek, hiszen az ellenzék mindenképp ott lesz a parlamentben, már csak az egyéni jelöltek eredményei alapján is.

„Ha listán elérjük az öt százalékot, akkor 4-5 képviselőnk biztosan bent lesz a Parlamentben. Ez automatikusan azt hozza magával, hogy listán 2-3 képviselővel kevesebbje lesz a Fidesznek”

– írta az MKKP a Facebookon Csóka előadását összegezve.

Az ilyen cikkekben általában ezen a ponton jön az, hogy:

azonban ez nem ilyen egyszerű.

Ez a cikk sem kivétel, ugyanis ez tényleg nem ilyen egyszerű.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt