Tordai Bence: Orbán Viktor bosszúhadjáratot folytat Iványi Gáborék ellen

parlament
2022 február 21., 16:15
comments 1

Az azonnali kérdések órájában a jobbikos Jakab Péter és Szilágyi György Orbán Viktort kérdezte volna, helyette Gulyás Gergely válaszolt volna, de közölték, hogy megvárnák Orbán Viktort, aki szokatlan módon nem jelent meg.

A napirend előtti kérdéseket itt, az interpellációkat itt közvetítettük. A Parlament eldöntötte azt is, hogy elveszi a DK-s Sebián-Petrovszki László mentelmi jogát.

Szilágyi György: Varga Judit menekül

A jobbikos Szilágyi György Varga Juditot is kérdezte volna, de a miniszter távolléte miatt Répássy Róbert államtitkár válaszolt. Szilágyi azt mondta, a miniszter a Pegasus-botrány és a Völner-ügy óta menekül a kérdések elől, és nem hajlandó válaszolni. Szilágyi azt kérdezte, nem tűnt-e fel, hogy kettős mércét gyakorol az ügyészség. Példaként Boldog Istvánt említette, mint aki a gyanúsítottak közül egyedül úszta meg a letartóztatást, és a legnagyobb korrupciós botrányban Völner Pált sem tartóztatták le, amikor éppen a legelesettebbektől vették el a pénzt, akik ellen végrehajtást ítéltek meg.

Répássy Róbert azzal vágott vissza, hogy Szilágyi korábban hibbant Nérónak nevezte Gyurcsány Ferencet, aki ellen elszámoltatást szorgalmazott, most pedig Gyurcsány szövetségese.

Szilágyi azzal válaszolt, hogy az államtitkáréknak 12 évük lett volna elszámoltatni, de nem hitte volna, hogy egy korrupt államtitkárt, aki több mint 80 milliót lopott el, így fog védeni. Szilágyi szerint Répássynak kéne legjobban az asztalt ütnie, hogy zárják be Völnert, de most cinkossá vált azzal, hogy védi.

Répássy azt mondta, az előbb bemutatta, hogy ki kinek a cinkosa.

Harangozó Tamás: Mi lesz az Elios-üggyel?

Az MSZP-s Harangozó Tamás Orbán Viktort kérdezte volna, helyette Gulyás Gergely válaszolt. Harangozó az M9-es autópálya kérdésével kezdte, amiről azt mondta, Gulyás már kétszer ígérte azt, hogy meghozzák a döntést, de eddig nem hallottak róla. Azt is mondta, hogy Szekszárdon hét éve nincs fedett uszoda, félkészen áll, a pénz eltűnt, és már a város sem tud mit mondani. Harangozó az Elios-ügyet is felhozta: 750 millióért lecserélték a világítást, de esnek-kelnek az emberek, olyan sötét van.

Gulyás az M9-esről azt mondta: a nyomvonalról folyik egy vita, az uszoda ügyében egy önkormányzati beruházásról van szó, ha az állam tud, akkor segít, az Elios-ügyről pedig azt mondta, szavatossági igény van, ha ez jogos, akkor állnak rendelkezésre.

Harangozó azt mondta, nem szavatossági igényről van szó, hanem szétlopták, a világítás rossz, az egészet úgy ahogy van, ki kell dobni, és újra kell építeni, ez kormányzati támogatás nélkül nem megy. Gulyás korábban azt mondta, lesz döntés az M9-esről, most meg azt mondja, nem lesz ilyen döntés. Az uszodával kapcsolatban is választ várt.

Gulyás azt mondta, csak elismételni tudja a korábbi válaszát, hiszen döntés nem született. Az uszodáról azt mondta, előbb meg kell vizsgálni az ügyet. Az Eliosról is hasonlót mondott.

Varju László: Infláció van, de a kormány nem csinál semmit

A DK-s Varju László kérdésére Varga Mihály helyett Tállai András válaszolt. Varju szerint eltelt két hónap, 7,9 százalékos infláció lett, de a kormány nem csinált semmit, csak minden reggel mocskosabb részletek derülnek ki a Völner–Schadl-botrányról, és a kormánypártiak elbújnak a vita elől. Varju azt kérdezte: hány Völner-botrányhoz hasonló ügy eltüntetésén dolgoztak az elmúlt hetekben, hogy nem maradt idejük kormányozni.

Tállai azt mondta, a Pénzügyminisztérium nem illetékes a Völner-ügyben, majd azt mondta, a kormány védi a magyar gazdaságot.

Varju azt mondta, úgy érzi, a Fidesz-KDNP megbékélt a választási vereséggel, hiszen rekordhiány, rekord-államadósság, rekord-üzemanyagárak vannak. Magyarország a legkorruptabb ország az EU-ban Bulgária után – mondta.

Tállai szerint Varju egyetlen szava sem igaz a kormány gazdaságpolitikájára.

Hohn Krisztina: Mikor fognak segíteni az agglomeráció problémáin?

Az LMP-s képviselők Orbántól kérdeztek volna, de Gulyás válaszolt volna, viszont ők személyesen Orbántól várják a választ. Hohn Krisztina kérdezett, ő elfogadta, hogy Gulyás válaszol. Arról kérdezte, értesült-e Gulyás a nagytarcsaiak tüntetéséről, mivel nem folyik rendes víz a csapból, és azt sem értik, miért nem tarthatnak önkormányzati választást, ha parlamenti választást tarthatnak. Mikor fognak segíteni az agglomeráció problémáin? – kérdezte Hohn, aki szerint az agglomerációban tapasztalt népességnövekedés rengeteg csatornázási problémával is jár.

Gulyás azt mondta, ami az időközi választásokat illeti: konszenzus volt abban, hogy eddig nem a legszerencsésebb választást lebonyolítani, de a következő havi vírus-előrejelzés derűlátóbb, mint az eddigi hónapokban, viszont 2-3 héttel a választás előtt nem a legszerencsésebb választani. Azt ígérte, a választás után engedélyezni fogják, és május-júniusban már mindenhol tarthatnak önkormányzati választást. Az agglomerációról azt mondta, az EU-s források jelentős részét az agglomeráció csatornázási fejlesztéseire fordítanák, úgyhogy Gulyás azt kérte, ne Magyarország ellen dolgozzanak külföldön.

Hohn azt mondta, négy éve próbál összefogni, csak az örökbefogadással kapcsolatban sikerült eredményt elérnie. Gulyás azt mondta, a magyar falvak ügyében is eredményt ért el Hohn, és szerinte ha minden ellenzéki képviselő tudna 2-3 ügyben eredményt elérni, jobban állna a kormány és az ellenzék együttműködése.

Tordai Bence: A magyar kormány milliárdokkal tartozik Iványinak, mégis hozzá vonultak ki fegyveresek

A párbeszédes Tordai Bence Kásler Miklóst kérdezte volna, helyette Rétvári Bence államtiktár válaszolt. Tordai azt kérdezte: mi folyik itt? Arra gondolt, hogy Iványi Gáborékhoz kivonult a NAV. Miközben a magyar kormány milliárdokkal tartozik Iványinak, fegyveresek vonultak ki Iványihoz, akinek a magyar alkotmánybíróság és az EU is kimondta, hogy nem vehették volna el az egyházi státuszt tőlük. Tordai szerint Orbán személyes bosszút hirdetett Iványi ellen. Tordai azt kérdezte, maradt-e a kormányoldalban emberség, és leállítják-e a bosszúhadjáratot.

Rétvári Bence azt mondta, saját házukon belül keressék Iványi ellenlábasait, hiszen valaki megvétózta, hogy ő legyen az államfőjelölt. Rétvári szerint egy egyszerű közigazgatási kérdés folyik. Rétvári azt mondta, 2012 és 2020 között 7,5 milliárd forintnyi többlettámogatást kaptak Iványiék, hogy a karitatív tevékenységüket folytathassák, de elismerhetné Tordai a többi jótékonysági szervezetet is. Rétvári szerint a NAV csak azt végzi, amit a törvények előírnak.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. szeptember 20-án.
photo_camera Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. szeptember 20-án. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Tordai szerint Rétvári szánalmasan terel, mivel a kormány nem tartja be a bíróság ítéletét, és évi 1,5 milliárd forinttal tartoznak neki. Az ellenzék ott van a Dankó utcában, és nem fogják hagyni, hogy éket verjenek közéjük – mondta Tordai, aki szerint a kormány ellensége a szegényeknek.

Rétvári azt mondta, önbizalomban nincs hiány Tordainál, de ha bárhol Iványi gáncsolóit keresi, az ellenzéki összefogásban keresse. Rétvári azt mondta, lezárult az eljárás, összegszerűséget nem állapítottak meg az EU-ban, leültek, tárgyalni, és azóta ennek megfelelően cselekednek.

Gyüre Csaba: A kormánypárt és üzleti köre elfoglalta a gazdaság szinte minden részét

A jobbikos Gyüre Csaba is Völner Pálról kérdezett, Orbán helyett Gulyás válaszolt neki. A botrányt az elmúlt évtized legsúlyosabb korrupciós ügyének nevezte. Gyüre is mondta, hogy csak Bulgáriát előzzük meg az EU-ban a korrupció terén. Szerinte rendszerszintű a korrupció, aminek az oka elsősorban a kormánypárt és üzleti köre elfoglalta a gazdaság szinte minden részét, kézben tartják az ügyészséget, nem csatlakoztunk az Európai Ügyészséghez, leépítik a jogállamot, a NER-lovagok elképesztő mértékben gazdagodnak. Gulyás szerint rendben van ez így? – kérdezte Gyüre.

Gulyás azt mondta, Gyüre 2 perc alatt meg is cáfolta saját magát. Ha kézi vezérlésű az ügyészség, aligha lehetne egy fideszes képviselőt-minisztert választás előtt 4 hónappal meggyanúsítani. Az ügyészség a korrupciót üldözi, ennél ékesebb bizonyítéka ennek aligha lehet. Gulyás azt mondta, az említett korrupcióérzékelési listát a Transparency International készítette, és sosem gondolta volna, hogy Gyüre Soros György szervezetét fogja idézni.

Gyüre azt mondta, Gulyás szerint nincs rendszerszintű korrupció. Azért ő kiemelte Farkas Flóriánt, Simon Miklóst, Mengyi Rolandot, Boldog Istvánt, Simonka Györgyöt és Völner Pált is. Szerinte ez csak a jéghegy csúcsa, a korrupció az elmúlt 10 évben hihetetlenül megerősödött, nem merünk csatlakozni az Európai Ügyészséghez, ez pedig csak a korrupció további növekedést hozza.

Gulyás szerint a Jobbik nemcsak az ország szuverenitását adná fel, de a sajátját is feladja a DK-val való összefogással. Gulyás szerint gondolkodjanak el azon, hogy jó úton járnak-e, ha a korábban magyarellenes eljárásokat indító, román korrupciós ügyészség vezetőjére bíznák-e az ügyészség munkáját. Gulyás szerint senki nem élvez büntetlenséget.

Varga László: Mikor fizeti ki a kormány a miskolciaknak, amivel tartozik?

Az MSZP-s képviselő is Orbántól kérdezett volna, helyette Gulyás válaszolt. Varga szerint az önkormányzati választáson sok millió ember választott ellenzéki városvezetést, ezután a magyar kormány a világjárvány leple alatt megszorításokkal nyirbálta tovább az önkormányzatok hatásköreit. Vidéken megszüntették a tömegközlekedését állami támogatását, például Miskolcon 4 milliárd forinttal tartoznak az MVK Zrt,-nek. Mikor fizetik ezt ki? – kérdezte.

Gulyás Gergely azt mondta, viszontkeresetet kell előterjesztenie. Szerinte ha az adósság az MSZP-s vezetés alatt gyűlt fel, és a kormány 36 milliárd forint adósságot elengedett, akkor 6 milliárddal még mindig tartoznak a szocialisták.

Varga szerint cinikus a válasz, rengeteg önkormányzati pénzt és támogatást vontak el, miközben a beruházásaikat komoly kérdések övezik (például statikai problémák merültek be a várberuházásnál). Azt ígérte, a választás után az ellenzék adja majd vissza a miskolciaknak ami jár.

Gulyás szerint önkritika, ha cinikusnak ítéli a választ, ami Varga logikáját követte. Miskolc bevétele iparűzési adóból közel a duplája lett, és amikor a miskolci kkv-knak nem kellett befizetniük, az a vállalkozásoknál maradt.

A kormánypárti képviselők kormánypárti képviselőknek feltett kérdéseit ezúttal sem közvetítettük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.