Putyintól kértek segítséget a szakadár „népköztársaságok” az ukrán hadsereg ellen

külföld
2022 február 23., 21:44
comments 4

Doneck és Luhanszk (vagy Donyeck és Luganszk) oroszbarát vezetői levélben fordultak Oroszországhoz, hogy „segítsen az ukrán fegyveres erők agressziójának visszaverésében a polgári áldozatok elkerülése és a humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében”.

Gyenyisz Pusilin donyecki és Leonyid Paszecsnyik luhanszki vezető azt írják, hogy romlik a helyzet és „a kijevi fenyegetések miatt” a népköztársaságok polgárai kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat, és Oroszországba menekültek.

Hogy ez szolgáltat-e majd apropót az orosz bevonuláshoz - miközben az ukránok szerint szó sincs fegyveres agresszióról a részükről -, az majd elválik, mindenesetre a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerdán késő este be is mutatta a szakadár „népköztársaságok” kérését.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn ismerte el a donyecki és luganszki szakadár „népköztársaságokat”, és gyorsan megállapodást is kötöttek, amik lehetővé teszik Oroszország számára, hogy katonai bázisokat létesítsen a szakadár köztársaságokban, oda csapatokat vezényeljen, ott közös védelmi állásokat vegyen fel, és erősítse a gazdasági integrációt. Majd békefenntartó akciók szükségességéről beszéltek. Putyin meg is kapta a felhatalmazást, hogy Oroszország határain kívül is bevethesse a hadsereget.

Szerdán a donecki „népköztársaság” vezetője már felszólította Ukrajnát, hogy vonja vissza csapatait a megye teljes területéről. Gyenyisz Pusilin a Szolovjov Live videócsatornának nyilatkozva azt mondta, az ukrán hadseregnek önként távoznia kell a térségből a fegyvereivel együtt. Korábban Vlagyimir Putyin is úgy nyilatkozott: Oroszország azok között a határok között ismerte el a két „népköztársaságot”, ahogyan azok Ukrajna részeiként léteztek. Mindez azt jelentheti, hogy az orosz haderő rövidesen akár területszerző háborút indíthat Ukrajna ellen. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.