Vlagyimir Putyin ma hajnali háborús beszédét már három napja felvették, a támadást eredetileg 22-ére tervezték

külföld
2022 február 24., 09:14
comments 5

Vlagyimir Putyin csütörtök hajnali beszédét, amelyben bejelentette, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát, a Novaja Gazeta szerint már február 21-én felvették, a lapnál legalábbis erre jutottak a videó metaadatai alapján.

Az órákkal ezelőtt elindított általános orosz inváziót a Conflict Intelligence Team következtetései szerint így eredetileg február 22-én hajnali 4 órára tervezhették, pontosan arra az időpontra, amiről Vlagyimir Zsirinovszkij populista politikus beszélt még december 27-én az orosz parlamentben.

Hogy a támadást – ha a feltételezések helyesek – milyen okok miatt halasztották el két nappal, egyelőre nem lehet tudni.

A napokban több közzétett videóról és dokumentumról kiderült, hogy korábban rögzítették vagy írták alá azokat, így például nem élőben közvetítették az orosz nemzetbiztonsági tanács hétfői ülését sem, illetve a szakadár „népköztársaságok” vezetőinek különböző nyilatkozatain is régebbi dátumok szerepeltek.

photo_camera Vlagyimir Putyin „hadat üzen” Fotó: HANDOUT/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.