Ungváry Krisztián: Uram Isten irgalmazzon nekünk

háború
2022 február 28., 11:40

Ungváry Krisztián egy Facebookra posztolt írásban próbálta meg értelmezni az orosz-ukrán háborút és lehetséges hatásait. Azt írja: „Sajnos van esély arra, hogy a dolgok nem racionális mederbe folynak tovább. Putyin ezt a háborút csak katonailag nyerheti meg, politikailag már most elvesztette. Amennyiben kevés ukrán halott lesz, akkor nem fogja elfoglalni a városokat. Amennyiben sok halott lesz, akkor sokszorozódni fog az ukránok gyűlölete a putyini rendszerrel szemben.”

A történész – akinek a kutatási területe a 20. századi had- és politikatörténet meg a kommunista időszak titkosszolgálatai és az állambiztonság – azt írja, „1941-1945 között sem lehetett fenntartani a megszállást Ukrajnában, csak a főutak mentén, a nagyobb településeken (alapvetően nappal) és a helyőrséggel teli helyeken”.

„Vajon kikkel akarja majd pacifikálni Putyin a 600.000 négyzetkilométeres országot? 1956 után Magyarországon másfél évig tartott, míg be lehetett vezetni az iskolákban újra a kötelező orosz oktatást, pedig előtte nyolc éven át végigvertek és végiggyilkoltak egy országot” – idézte fel.

Ungváry szerint Putyin ajánlata az ukránoknak az, hogy „legyetek tehetetlen impotens pufferállam”, de szerinte „ebbe az ajánlatba nehéz lesz belemenni úgy ha az érintettek mellé nem állítanak börtönt, koncentrációs tábort és hasonlókat”.

„Mondjuk úgy, mint Kínában az ujgurkérdés »megoldása« esetében. Itt ugyanis ezt a szerepet olyanoknak kellene eljátszaniuk, akik a nyelvet értik, akik igencsak hasonló kultúrkörből érkeznek, azaz orosz kiskatonáknak, akik ezt a hátuk közepébe kívánják és nincsenek is hozzá elegen. Vagy helyi kollaboránsoknak, akik még fel sem mertek tűnni - pedig illett volna már a »békefenntartóknak« bemutatni az új ukrán bábkormányt” – írja Ungváry, aki szerint „azok a jelek, amiket eddig látni, egyértelműen arra mutatnak, hogy a megszállókkal még a helyi önkormányzatok vezetői sem állnak szóba”.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A történész úgy véli: „Néhány nap múlva lehet hogy Kijevből Aleppó lesz. Csak emlékeztetőül: Putyin szándékosan »háztalanított« több millió ártatlan civilt azért, hogy menekültként zúdíthassa őket Európára és válságba taszítsa ezzel az EU-t. Nem túl sok választja el, hogy ugyanezt megtegye Kijevvel vagy Harkovval, persze most nem egészen ugyanazért.”

Ungváry szerint Putyin már beszámíthatatlan: „Emögött egy nyilvánvalóan nem beszámítható politikus döntése áll majd. Nem kétséges, hogy amennyiben ezt a döntést meghozza, a válasz sem marad el, elsősorban nem is a világ részéről (itt nincsenek illúzióim) hanem a még életben maradt ukránok részéről, akik ezt nem nyelik le sem rövid, sem közép, sem hosszútávon.”

Ungváry írása vészjóslóan zárul:

„A patthelyzetből viszont Putyin azt is gondolhatja, hogy menekvést jelent, ha megnyomja azt a bizonyos gombot. Neki egyébként előbb-utóbb azzal is szembe kell néznie, hogy esélyes, hogy saját emberei közül valaki épp e gomb megnyomásától félve agyonlövi. Uram Isten irgalmazzon nekünk.”

Ezután még Yuval Noah Harari friss cikkét ajánlja, de hozzáteszi: „Bár tartok tőle, túl optimista, mivel a gomb nyomogatásának lehetőségével nem számol.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.